Bondsregering eens over nieuwe wet data-opslag
Kort nieuws - 27 mei 2015De bondsregering is het eens geworden over een nieuwe wet voor data-opslag, in het Duits Vorratsdatenspeicherung genoemd. Nu moet de Bondsdag zich erover buigen. Volgens de nieuwe wet mogen gegevens over telefoon- en internetverkeer maximaal 10 weken worden opgeslagen zodat ze gebruikt kunnen worden bij verdenkingen van zware criminaliteit. Maar volgens critici is de wet in strijd met de grondwet en is de opslag van gegevens zoals nu gepland praktisch niet uitvoerbaar. De wet is ook omstreden omdat het kabinet Europese instructies over data-opslagniet afwacht. Het Europees Hof bepaalde vorig jaar dat de EU-richtlijn voor data-opslag indruist tegen Europees recht. Burgers konden met de regels voor data-opslag zonder concrete verdenking worden afgeluisterd. Duitsland had, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland, de richtlijn nog niet ingevoerd. Een eerste wetsvoorstel werd in 2010 door het Duitse Constitutioneel Hof ongrondwettelijk verklaard. In het regeerakkoord van CDU/CSU en SPD is opgenomen dat de richtlijn wordt ingevoerd, maar de bedoeling was eerst Europese randvoorwaarden af te wachten. Lees meer bij Zeit Online
Lees meer over 'Politiek':
Podcast Achtung: Regeringscrisis
Na de breuk van het kabinet-Scholz maken de Duitse partijen zich op voor de verkiezingsstrijd. De redactie blikt daar in deze podcast op vooruit.
Duitsland op 23 februari naar de stembus
Door de breuk van kabinet-Scholz vinden in Duitsland vervroegd verkiezingen plaats. Naar verwachting zijn die op 23 februari.
Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen
Met het ontslag van minister Lindner heeft Scholz het voortijdige einde ingeluid van zijn coalitie.
CDU’er Merz op koers om kanselier te worden
De CDU/CSU maakt een goede kans de verkiezingen in 2025 te winnen. Daarmee is de conservatieve Merz een serieuze kanselierskandidaat.
Reacties
Geen reacties aanwezig