Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdag stemt in met omstreden wet data-opslag

Kort nieuws - 16 oktober 2015 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Bondsdag heeft vrijdag ingestemd met de omstreden wet over data-opslag (Vorratsdatenspeicherung). 404 afgevaardigden stemden voor, 148 tegen. Dat waren voornamelijk leden van de oppositiepartijen Die Grünen en Die Linke, maar ook 43 SPD'ers stemden tegen. Volgens de nieuwe wet mogen gegevens over telefoon- en internetverkeer maximaal 10 weken worden opgeslagen zodat ze gebruikt kunnen worden bij verdenkingen van zware criminaliteit. Volgens critici is de wet in strijd met de grondwet en is de opslag van gegevens zoals nu gepland praktisch niet uitvoerbaar. De wet is ook omstreden omdat het kabinet Europese instructies over data-opslagniet afwacht. Het Europees Hof bepaalde vorig jaar dat de EU-richtlijn voor data-opslag indruist tegen Europees recht. Burgers konden met de regels voor data-opslag zonder concrete verdenking worden afgeluisterd. Duitsland had, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland, de richtlijn nog niet ingevoerd. Een eerste wetsvoorstel werd in 2010 door het Duitse Constitutioneel Hof ongrondwettelijk verklaard. In het regeerakkoord van CDU/CSU en SPD is opgenomen dat de richtlijn wordt ingevoerd, maar de bedoeling was eerst Europese randvoorwaarden af te wachten. Privacy-experts en de oppositie hebben aangekondigd een klacht tegen de wet in te dienen. Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst mag de AfD als verdacht classificeren, zegt de rechter. Dat geeft de dienst meer middelen om de partij in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger