Schweinsteiger is geen braadworstje
Nieuws

Achtergrond - 9 maart 2007

(9 maart 2007) De jonge Bayern-München-sterspeler Bastian Schweinsteiger kan opgelucht ademhalen. Een vleeswaren- groothandel mag van de rechter geen worst met Schweinsteigers koosnaam ‘Schweini’ op de markt brengen.

Een worst naar hem vernoemd, daar had Bayern-middenvelder en international Bastian Schweinsteiger weinig zin in. Schweini stapte naar de rechter om een stokje te steken voor het idee van vleeswarengroothandel Drössler uit Augsburg. Die had met vooruitziende blik al tijdens de voor het Duitse voetbalelftal succesvol verlopen Confederations Cup in 2005 patent aangevraagd op de worstennamen ‘Schweini’ en ‘Poldi’. Deze laatste is een nauwelijks verhulde verwijzing naar de populaire Bayern-spits Lukas ‘Prinz Poldi’ Podolski.

De rechtbank in München oordeelde dat Schweini – als de gangbare bijnaam van Schweinsteiger onder voetbalfans en in de media - door derden niet zomaar als merknaam mag worden gebruikt. De voetballer heeft volgens de rechter bovendien recht op schadevergoeding van de inventieve vleeswarenfabrikant. Het Duitse patentbureau moet de worstennaam schrappen.

De worstenmaker hield vol dat de namen van de nieuwe worstjes niets met de voetballers te maken hadden. Ze vormen in Drösslers optiek een afspiegeling van het soort worst: Schweini is een braadworst van varkensvlees, Poldi een worst naar Pools recept. Daar trapte de rechter niet in. Hij vond het wel erg toevallig dat de worstenmaker op het idee kwam juist op het moment dat het duo Schweinsteiger-Podolski tijdens de Confederations Cup in heel Duitsland werd gevierd als aanstormend jong talent.

Het lot van de Poldi-worst is nog ongewis. Poldi noch Schweini is in productie gegaan. De worstenmaker overweegt hoger beroep. 

FAZ.net
„Schweini“ darf nicht verwurstet werden

Die Welt
Bratwurst darf nicht "Schweini" heißen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger