Joodse raad woedend op bisschoppen
Nieuws

Achtergrond - 7 maart 2007

(7 maart 2007) Kritische uitlatingen van Duitse bisschoppen op reis in het Midden-Oosten hebben de woede van de Duitse centrale joodse raad gewekt. Vooral de vergelijking van de situatie van Palestijnen in Israël met die van de joden in de getto’s van de nazi’s viel verkeerd. “Deze uitlatingen hebben een antisemitisch karakter.”

Charlotte Knobloch, voorzitter van de Duitse centrale joodse raad, noemt de uitspraken van de bisschoppen “verschrikkelijk en volstrekt onacceptabel”. De Israëlische ambassadeur in Duitsland, Schimon Stein, spreekt van demagogie en een demonisering van zijn vaderland. En de voorzitter van de Duits-Israëlische parlementscommissie in Berlijn, Jerzy Montag, eist excuses van de kerkvaders.

De katholieke bisschoppen reisden een week door Israël en Palestina. Eén van de hen, Gregor Maria Hanke uit Eichstatt, vergeleek de situatie in de Palestijnse steden met die van het getto in Warschau in de Tweede Wereldoorlog.'''s Morgens in Yad Vashem de foto's van het onmenselijke getto in Warschau, 's avonds gaan we naar het getto in Ramalla. Dat is toch om razend van te worden", was Hanke's commentaar tegen journalisten. Een andere bisschop, Walter Mixa, die eerder al voor beroering zorgde toen hij het gezinsbeleid van minister Ursula von de Leyen (CDU) bekritiseerde, sprak van Israëlisch racisme en doelde daarmee op de manier waarop Israëli’s met Palestijnen omgaan.

Knobloch vindt dat de bisschoppen zich van cliché’s bedienen die dicht in de buurt komen van antisemitisme. De centrale joodse raad vindt bovendien dat met de getto-vergelijking de misdaden van het naziregime worden gerelativeerd. De raad wil dat de voorzitter van de raad van Duitse bisschoppen de uitspraken toelicht.

De secretaris van de bisschoppenraad, Hans Langendörfer, betreurt de ophef. Volgens hem zijn de uitspraken ontstaan omdat de bisschoppen “emotioneel geraakt” waren door de “bedrukkende situatie” waarmee ze werden geconfronteerd. Het ging volgens hem om “enkele zeer persoonlijke opmerkingen”, die inmiddels ook “zelfkritisch zijn gecorrigeerd” door de betrokkenen.

Bisschop Hanke heeft aangegeven dat hij nooit de bedoeling had de situatie in Palestina met de Holocaust te vergelijken. De voorzitter van de bisschoppenraad, kardinaal Lehmann, vindt niet dat de kerkvaders verweten kan worden partijdig te zijn. Ze hebben tijdens hun reis ook het bestaansrecht van Israël benadrukt en gewezen op de dreiging van het terrorisme, aldus Lehmann.

Tagesspiegel.de
Zentralrat der Juden entsetzt über Bischofs-Äußerungen

Spiegel Online
Zentralrat wirft deutschen Bischöfen Antisemitismus vor

Welt.de
Deutsche Bischöfe unter Antisemitismus-Verdacht

Sueddeutsche.de
Zentralrat der Juden kritisiert Bischöfe

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger