“Miljardencadeautje” voor Duits bedrijfsleven
Nieuws

Achtergrond - 14 maart 2007

(14 maart 2007) Het kabinet van kanselier Merkel heeft een forse verlaging van de Duitse ondernemingsbelasting aangekondigd. De regering wil Duitsland zo aantrekkelijker maken voor ondernemers. Het plan is echter nu al omstreden.

Het kabinet besloot vanochtend tot een belastingsverlaging van ongeveer 9 procent. De winstbelasting ligt nu tussen de 39 en de 42 procent. Doel van de hervormingen is bedrijven binnen de Duitse grenzen te houden en de internationale concurrentiepositie van Duitsland te versterken door buitenlandse investeerders aan te trekken. De belastingshervorming is een van de belangrijkste speerpunten van de grote coalitie.

Hoewel de nieuwe maatregelen een belastingsverlaging inhouden, zitten er voor de ondernemingen ook nadelen aan vast. Zo wordt de renteaftrek beperkt en worden de totale kosten van de bureaucratische aanpassingen aan de nieuwe maatregelen voor de ondernemingen op 72 miljoen euro beraamd.

De inkt van het voorstel was nog niet droog of het werd van alle kanten onder vuur genomen. Opvallend is de felle kritiek vanuit het bedrijfsleven. De president van de Duitse Industrie- en Handelskamer, Ludwig-Georg Braun, waarschuwde dat de geplande voorschriften vestiging in het buitenland juist aantrekkelijker zouden maken. Zo noemde hij bepaalde clausules “bureaucratische monsters.” Een ander punt van kritiek was dat de belastingsvoordelen nauwelijks zouden opgaan voor kleine ondernemingen en middenstanders.

Ook werkgeversvertegenwoordiger Dieter Hundt hekelde de nieuwe plannen: “Duitsland ligt wat de ondernemingsbelasting betreft nog altijd op een ongunstige plaats in de wereld.” Volgens experts van het Centrum voor Europees Economisch Onderzoek en het adviesbureau Pricewaterhouse-Coopers treffen de nieuwe maatregelen vooral de bedrijven die door een economisch dal gaan.

De pleitbezorger van het wetsvoorstel, minister van Financiën Peer Steinbrück (SPD), kreeg ook flinke kritiek vanuit zijn eigen partij te verduren. Bondsdaglid Ernst Dieter Rossmann noemde de maatregel een “miljardencadeautje” voor grote winstgevende bedrijven. “De Duitse bevolking betaalt sinds januari 3 procent meer BTW om van dat geld miljardenbedrijven te ontlasten. Dat gaat in tegen onze sociaaldemocratische principes”, aldus de woordvoerder van de linkervleugel van de SPD. Door de hervormingen loopt de staat waarschijnlijk jaarlijks 5 miljard euro mis.

Vakbonden klagen dat Duitsland al jarenlang “Exportweltmeister” is, terwijl Duitse werknemers onophoudelijk op hun loon worden gekort. Ook minister van Economische Zaken Michael Glos (CDU) had zijn bedenkingen bij het wetsvoorstel. Hij pleitte ervoor om de hervormingen te herzien, voor ze ter goedkeuring aan de Bondsraad en de Bondsdag worden voorgelegd. De regering wil de hervormingen voor de zomer goedgekeurd hebben.

Frankfurter Rundschau
Unternehmenssteuerreform gebilligt - Glos fordert Korrektur

ZDF.heute
Unternehmenssteuer: Kabinett billigt Reform

FAZ.net
Widerstand gegen Unternehmenssteuerreform

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger