Nederlandse fans in actie voor HSV
Nieuws

Achtergrond - 9 februari 2007

(9 februari 2007) Verstokte HSV-fans zullen raar opkijken dit weekend. Met een reusachtig oranje billboard op een busje steunen Nederlanders in Hamburg de kwakkelende Duitse voetbalclub en zijn kersverse Nederlandse trainer Huub Stevens.

“Huub, zet ‘m op!” Met die tekst achterop hun mobiele billboard rijden drie Nederlandse vrienden morgenavond vóór de wedstrijd tegen angstgegner Borussia Dortmund door de Hamburgse binnenstad. “Met de complimenten van de Holländische Sport Verein HSV”, lacht Marcel Heijmans, columnist van het Duitslandweb en een van de organisatoren van deze ludieke actie. Initiatiefnemer is Café Leo, een Nederlandse gezelligheidsvereniging in de Duitse havenstad. De door een Nederlander bestierde firma Promoproductions stelde vriendelijk het oranje billboard ter beschikking.

HSV kan alle steun goed gebruiken. De club met de grote ambities bungelt onderaan de Duitse Bundesliga en loopt een groot risico volgend jaar te degraderen. De sfeer in de havenstad is slecht: boze fans bedreigden de spelersgroep, op het trainingsveld werden de voetballers uitgejouwd. Vorige week moest trainer Thomas Doll het veld ruimen om plaats te maken voor de Nederlandse oefenmeester Huub Stevens. Het Nederlandse smaldeel in Hamburg, bestaande uit aanvoerder Rafael van der Vaart en de verdedigers Nigel de Jong en Joris Mathijsen, is daarmee nog beeldbepalender geworden dan het al was.

Hoog tijd dat de Nederlandse expats in de havenstad hun stem lieten horen, zegt Heijmans. “Dankzij de inbreng van Van der Vaart en co leeft HSV sterk in de Nederlandse gemeenschap. We wilden met een ludieke actie de stemming er weer in krijgen. HSV is nog nooit gedegradeerd en dat zal niet gebeuren ook.”

Nederlanders die uit volle overtuiging een Duitse voetbalclub steunen, het is niet vaak vertoond. Ook de Duitse media het initiatief inmiddels ontdekt. Café Leo is benaderd door verschillende radiozenders en de sportredactie van boulevardkrant Bild. Heijmans: “Ze vinden het allemaal erg leuk. Ik denk dat de Hamburgers er wel de humor van inzien.”

De eerlijkheid gebiedt Heijmans te zeggen dat de Nederlandse HSV-fans hun hart waarschijnlijk niet duurzaam aan de club hebben verpand. De Hamburgse cult-voetbalclub Sankt Pauli geniet onder de Nederlanders ook een flinke aanhang. “En de meeste mensen zijn hier toch gewoon voor Ajax hoor.”

Als extra service voor de Hamburgse pers hebben de Heijmans en de andere initiatiefnemers Peter de Vries en Paul Borchert de tekst “Huub zet ‘m op” in het Duits vertaald. “Huub, gib’ Dampf!”.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger