Fan uit frustratie
Waarom Thomas Stam  www.oranjefanclub.de oprichtte

Achtergrond - 1 mei 2004

Zou het dan echt zo zijn? Heerst in Duitsland nu (ook) het idee dat Nederland niet te verslaan is? Hebben de Duitsers eieren voor hun geld gekozen en staan ze nu met z'n allen achter Oranje? Of komt het initiatiefwww. oranjefanclub.deniet voort uit een breed gedragen behoefte van de Duitse bevolking? Is het soms het werk van een Nederlander? Thomas Stam, oprichter van de website, werpt licht op achtergrond en beweegredenen van zijn platform voor Duitse fans van Oranje.

"Wat ben ik eigenlijk? Duitser? Nederlander? Ik ben geboren in Düsseldorf in 1961. Mijn moeder is Duitse, mijn vader Nederlander. In die tijd was het nog zo, dat je automatisch de nationaliteit van je vader kreeg." Hoewel Stam nooit Nederlands geleerd heeft en altijd in Duitsland is blijven wonen, voelt hij zich nog altijd Nederlander.

Sinds Ajax' Europese successen begin jaren zeventig begon Stam ook een liefde te ontwikkelen voor het Nederlandse voetbal. Uiteraard, zo geeft hij toe, interesseerde hij zich destijds ook wel voor Duits voetbal. Maar waar hij mettertijd een steeds grotere fan van de Eredivisie en Oranje werd, zo begon hij een steeds grotere afkeer te krijgen van het voetbal in eigen land. "De ondergang van het Duitse nationale elftal tekende zich af vanaf 1996, toen het met pijn en moeite kampioen van Europa werd. Bij de vroege uitschakeling op het WK van 1998 werd ze nog duidelijker en tijdens Euro 2000 - na de 0:3 tegen Portugal - was ze compleet."

Sindsdien heeft het spel zich volgens Stam niet verbeterd - integendeel. Het allerergste noemt hij het feit, dat dat niet werd erkend, omdat Duitsland twee jaar geleden weer bejubeld werd als vice-wereldkampioen. Maar zijns inziens werd daardoor vergeten dat het land eigenlijk alleen maar erg zwak spel had laten zien. "Opeens hoor je dan weer 'Deutschland, Deutschland über alles' …sindsdien merk ik dat ik me tot een echte Duitsland-hater aan het ontwikkelen ben."

Dan dus liever Oranje. En het forum van de website laat zien dat Stam niet de enige is, die er zo over denkt. Meer dan zevenhonderd Oranje-fans discussiëren op de site over een mogelijke transfer van Ruud van Nistelrooy en de juiste spelling van Andy van der Meydes naam. Dagelijks bezoeken gemiddeld bijna achthonderd mensen de website. Over de reacties op zijn initiatief, zegt Stam: "Het probleem is, dat je als Oranje-fan uit Duitsland noch in Nederland, noch in Duitsland serieus wordt genomen. Dat verandert een beetje, zodra de Nederlanders merken dat je wel wat [over het Nederlandse voetbal] weet." Over de reacties uit Duitsland voegt hij daar aan toe: "die reageren meestal met onbegrip, vaak worden we landverraders genoemd."

Maar daar kan Thomas Stam wel om lachen. Hij heeft tenslotte partij gekozen en ziet de wedstrijd op 15 juni met het volste vertrouwen tegemoet.

Klik hier voor Stams persoonlijke prognoses van de EK-wedstrijd Nederland-Duitsland

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger