Rudi Völler
Van Tante Käthe naar teamchef

Achtergrond - 1 mei 2004

Geboren: 13-04-1960
Functie: 'teamchef'

Het is nog niet zo lang geleden dat Rudi (eigenlijk Rudolf) zijn eigen actieve periode als speler heeft afgesloten. Tot 1996 stond Völler nog in tenue op het veld, in plaats van in pak langs de lijn. De constante die is gebleven is zijn kapsel. Het haar is weliswaar grijs geworden en ietsje minder wild - de bijnaam Tante Käthe die men hem ooit vanwege zijn kapsel had gegeven is ondertussen al bijna vergeten - maar het haar ligt nog steeds in lokken rond zijn hoofd. En ook de snor is er nog. Gedurende de jaren tachtig en negentig werd Völler tot de beste Duitse voetballers gerekend.

Jammer dan eigenlijk voor Duitsland dat Völler, na een periode bij Werder Bremen, van 1987 tot 1994 in het buitenland voor AS Rome en Olympique Marseille heeft gespeeld. Als het echter om het Duitse elftal ging, kon er op hem worden gerekend - Völler speelde in alle EK's en WK's tussen 1984 en 1994. Tijdens deze kampioenschappen stond hij ook twee keer tegen Nederland op het veld: tijdens de halve finale EK 1988 (toen Nederland met 2:1 won) en natuurlijk tijdens de achtste finale van het WK 1990. Deze wedstrijd ging direct de geschiedenis in: vuil spel door Völler, waarop Rijkaard hem bespuugde - beide kregen ze een rode kaart (en tot overmaat van ramp won Duitsland uiteindelijk met 2:1). Rudi's lijst van successen is in ieder geval behoorlijk: Torschützenkönig in 1982 en 83, Duitse voetballer van het jaar eveneens in 1983, tweede bij de WK 1986, wereldkampioen in 1990, Italiaans kampioen in 1991, tweede bij de EK 1992 en in 1993 winnaar van de Europacup I (de vroegere Champions League) .

Trainer was Rudi Völler nog niet eerder geweest, toen hij in 2000 werd gevraagd om het Duitse elftal te coachen. In principe is hij ook geen trainer geworden. Vanwege een ontbrekende licentie noemt hij zich 'teamchef'. De trainer is officieel oud-voetballer Michael Skibbe. Oorspronkelijk zou Völler de functie maar gedurende één jaar vervullen, maar snel overtuigde hij met klinkende successen. Onder zijn leiding schopte het Duitse elftal het bij het afgelopen WK zelfs tot de finale. 'Es gibt nur einen Rudi Völler' was een liedje dat ineens overal was te horen. Sinds Völler teamchef is, heeft het Duitse elftal 46 keer gespeeld. Daarvan hebben ze elf wedstrijden verloren, acht keer gelijk spel en 27 gewonnen. Maar ook al zijn de nederlagen minder, zo is toch de elfde en laatste pijnlijk: 5:1 tegen Roemenië. We zullen snel genoeg zien of dit een vergissing was of een nieuwe trend. Zou het misgaan en zou Völler het Duitse elftal na het EK voor gezien houden, dan heeft hij altijd nog de voetbalschool die hij zes jaar geleden op Mallorca heeft opgericht. En hij heeft zijn ondertussen al tweede familie en zijn in totaal vijf kinderen. Ook hier zal voor hem een baan als 'teamchef' zijn weggelegd.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger