Auteur van ‘Derrick’ overleden
Nieuws

Achtergrond - 8 februari 2007

(8 februari 2007) Herbert Reinecker, de man achter beroemde series als ‘Derrick’, ‘Siska’ en ‘Der Kommissar’, is op 92-jarige leeftijd gestorven. Reinecker geldt als de meest succesvolle Duitse krimi-schrijver aller tijden.

Reinecker stierf al op 27 januari, maar zijn familie maakte zijn overlijden pas gisteravond publiek. Reinecker werd in besloten kring begraven in zijn woonplaats Berg am Starnberger See in Beieren. De zoon van een treinconducteur werd vooral bekend als geestelijk vader van de internationale successerie 'Derrick’. Deze krimi, met Horst Tappert in de rol van de stoïcijnse hoofdinspecteur Stephan Derrick, bereikte de huiskamers van meer dan honderd landen verspreid over zes continenten. In China genoot de krimi zelfs zoveel aanzien dat de Chinese politie hem gebruikte om inspecteurs te trainen in het oplossen van misdrijven.

Naast 'Derrick’ tekende Reinecker voor het scenario van successeries als 'Der Kommissar’, 'Der Tod läuft hinterher' en 'Siska’. Zijn series kenmerkten zich vooral door hun sterk psychologische benadering, dialogen doorspekt met levenswijsheden en hun moraliserende ondertoon. Schuld en boete waren de grote thema’s van Reineckers pennenvruchten.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Reinecker oorlogscorrespondent voor de Waffen-SS in Rusland, Vlaanderen en het huidige Polen. Verder schreef Reinecker voor de SS-krant Das Schwarze Korps en de Hitler Jugend-tijdschriften Junge Welt en Der Pimpf, een maandblad voor tien- tot veertien-jarigen. Vanwege zijn nazi-verleden was Reineckers journalistieke carrière na de oorlog voorbij. Reinecker stortte zich op het schrijven van romans, cabaretteksten en hoorspelen en ontwikkelde zich vanaf de jaren vijftig tot een veelgevraagd filmscenarist.

Met de kijkcijferkanonnen ‘Der Kommissar’ (1968-1975) en ‘Derrick’ (1974-1998) ontpopte Reinecker zich tot de goudmijn van televisiezender ZDF. Reinecker ontving voor zijn werk verscheidene prijzen, waaronder in 1980 de prestigieuze Goldene Kamera. De laatste jaren maakte een oogziekte hem het schrijven onmogelijk en kon hij zijn werk alleen nog dicteren.

Reinecker was getrouwd en had twee kinderen. Zijn rond de 500 draaiboeken, manuscripten en brieven laat hij na aan het Filmmuseum Berlin.

Spiegel Online
TV-Legende: "Derrick"-Schöpfer Reinecker gestorben

Süddeutsche Zeitung
Zum Tod von Herbert Reinecker: Das suchende Glückskind

Tagesspiegel
Herbert Reinecker ist tot

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger