Duitslandweb logo Duitslandweb

Constitutioneel Hof opent verbodsprocedure tegen NPD

Kort nieuws - 7 december 2015 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Constitutioneel Hof heeft een procedure geopend waarmee de extreem-rechtse partij NPD kan worden verboden. In maart vindt de eerst zitting plaats. De deelstaten en de Bondsraad dienden het verzoek om het NPD-verbod in 2013 in, op grond van de agressieve vreemdelingenhaat en het anti-democratische karakter van de partij. De regering en de Bondsdag sloten zich niet bij het inititatief aan, zij vrezen dat een verbod mislukt. Een eerder verzoek om de partij te verbieden strandde in 2003, toen het Constitutioneel Hof oordeelde dat te veel bewijsmateriaal in de procedure afkomstig was van informanten van de veiligheidsdienst die binnen de NPD actief waren. Dat gold destijds als een grote blamage voor de overheid. Begin dit jaar toonde het Hof zich nog niet van overtuigd van het feit dat er geen informanten van de veiligheidsdiensten meer in de NDP actief zijn. Dat gold als voorwaarde om een NPD-verbod in overweging te nemen. Deze zomer wisten de deelstaten de rechters in Karlsruhe met nieuw bewijs te overtuigen. Lees meer bij Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Duitsland in 2019

Duitsland in 2019

Spannende verkiezingen in Oost-Duitsland, de viering van 100 jaar Bauhaus en een vol herdenkingsjaar: een overzicht van Duitsland in 2019.

Lees meer

Jaaroverzicht Duitsland in 2018

Jaaroverzicht Duitsland in 2018

Tijdlijn: een moeizame regeringsvorming, ruzie over vluchtelingen en extreme droogte. Dit was Duitsland in 2018.

Lees meer

Spannend gevecht aan top CDU

Spannend gevecht aan top CDU

De CDU kiest vrijdag een nieuwe voorzitter. Wordt het 'anti-Merkel' Merz of 'Merkelkopie' Kramp-Karrenbauer?

Lees meer

Het Merkelisme

Het Merkelisme

Onder Merkel is Duitsland moderner geworden. Dat lag meer aan haar pragmatische regeerstijl dan aan haar ideeën, schrijft Merlijn Schoonenboom.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger