Vliegveld Tempelhof wordt mogelijk Health Center
Nieuws

Achtergrond - 6 december 2006

(6 december 2006) Een Duits-Amerikaanse geldschieter wil 350 miljoen euro investeren in het Berlijnse vliegveld Tempelhof om er een gezondheidscentrum van te maken. Tempelhof wordt eind 2007 gesloten ten gunste van het nieuwe vliegveld Berlin Brandenburg International (BBI).

De Duits-Amerikaanse investeerder Fred Langhammer wil van Tempelhof een gezondheidscentrum maken met een hotel en een congrescentrum. De in Beieren geboren Langhammer, jarenlang directeur van het cosmeticaconcern Estée Lauder, wil echter dat het vliegveld voor zakelijk vliegverkeer bereikbaar blijft. 

De eigenaren van Tempelhof, de deelstaten Berlijn en Brandenburg en de Duitse overheid, hebben echter besloten dat er vanaf 1 november 2007 geen vliegverkeer meer mag plaatsvinden op Tempelhof, ook geen zakelijke vluchten. Dit in verband met de bouw van een groot intercontinentaal vliegveld, Berlin Brandenburg International BBI, dat in 2011 klaar moet zijn. BBI moet de huidige drie Berlijnse luchthavens, Tegel, Tempelhof en Schönefeld, vervangen. Volgens de deelstaten zou de bouw van BBI juridisch en organisatorisch niet te verdedigen zijn als er ook nog vliegverkeer op Tempelhof mogelijk is. Voor investeerders is Tempelhof echter vooral aantrekkelijk als er zakelijk vliegverkeer mogelijk is.

Langhammer ziet het probleem niet. Volgens hem brengt het zakelijk verkeer dat hij voor ogen heeft het nieuwe vliegveld helemaal niet in gevaar. Kern van zijn plannen is een regionaal gezondheidscentrum waar jaarlijks 120 duizend patiënten uit de omgeving terecht kunnen en waar zestig artsen werken. Daarnaast wil hij een exclusief Health Center bouwen, waar plaats is voor zo’n 5500 particulier verzekerde patiënten. Beide centra moeten zich wat Langhammer betreft specialiseren op kankertherapie, neurologie, diabetes en hartaandoeningen.

Ook wil Langhammer een onderzoeksafdeling opzetten en een geneeskundige faculteit. Daarvoor is hij in gesprek met verschillende Berlijnse ziekenhuizen. Siemens AG wil eveneens aan het project deelnemen.   

Dit alles neemt 33.500 vierkante meter van het terrein in beslag, dat bijna tien keer zo groot is. Dus is er ook ruimte voor het hotel en het congrescentrum dat Langhammer voor ogen heeft, en voor restaurants, winkels en een museum. Bovendien kan het hoofdbureau van de Berlijnse politie, dat een deel van de ruimtes huurt, blijven.

Tempelhof werd over de hele wereld bekend door de Amerikaanse luchtbrug van 1948. De Sovjet-Unie blokkeerde destijds de toegangswegen naar West-Berlijn, waardoor de ruim twee miljoen inwoners van de stad alleen nog maar via de lucht te bereiken waren. Tot de blokkade in 1949 werd opgeheven, waren de West-Berlijners afhankelijk van de Amerikaanse vluchten op Tempelhof. Het hoofdgebouw, in de jaren dertig neergezet door nazi-architect Ernst Sagebiel, is één van de drie grootste gebouwen ter wereld.

Overigens hebben de voorstanders van zakelijk vliegverkeer op Tempelhof een klacht ingediend tegen de sluiting. Op 19 december neemt de rechtbank die in behandeling.

Tagesspiegel.de
Aus für Geschäftsflieger in Tempelhof
US-Investor plant angeblich Gesundheitszentrum

Berliner Zeitung Online
Investor: 350 Millionen für Tempelhof

rbbonline
350-Mio.-Euro-Investition in Tempelhof geplant

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger