Duitse politie onderzoekt poloniumsporen
Nieuws

Achtergrond - 11 december 2006

(11 december 2006) De Duitse politie onderzoekt de rol van Dimitri Kovtoen, de zogenoemde “derde man” in de moordzaak op de Russische ex-spion Aleksandr Litvinenko. Kovoten liet poloniumsporen in Hamburg achter. Kanselier Angela Merkel (CDU) heeft de Russische president Vladimir Poetin opgeroepen de moord op te helderen.

Merkel riep haar Russische ambtscollega Poetin op het onderzoek naar de dood van Litvinenko “nadrukkelijk te steunen”. Litvinenko, officieel Brits staatsburger, werd in november vergiftigd met de radioactieve stof polonium. Vlak voor hij stierf, verweet hij Poetin achter de vergiftiging te zitten. Merkel verwees ook naar de moord in oktober op de kritische journaliste Anna Politkovskaja. Ze noemde de moorden “geen goed teken. Dat moet veranderen”. Poetin heeft haar toegezegd dat de moord op de journaliste wordt opgehelderd, aldus Merkel. Over Litvinenko heeft Poetin zich niet uitgelaten.

De Russische ambassadeur in Duitsland, Vladimir Kotenev, verdedigde zich gisteren in de politieke talkshow van Sabine Christiansen tegen de verwijten van Merkel richting Rusland. “Wij zijn niet minder geïnteresseerd in de waarheid”, aldus Kotenev. Rusland doet zelf onderzoek naar de vergiftigingszaak en werkt samen met Scotland Yard, zo liet hij weten.

De politie in Hamburg is inmiddels met hulp van Scotland Yard een onderzoek gestart naar de rol van de Russische zakenman Kovtoen, in wiens huis in Hamburg polonium werd gevonden. Kovtoen reisde eind oktober van Moskou naar Hamburg, waar hij jarenlang woonde, en op 1 november verder naar Londen, waar hij Litvinenko ontmoette. De politie heeft tevens resten van het gif gevonden in een auto van Kovtoen, in de woning van zijn ex-schoonmoeder in Sleeswijk-Holstein en op een formulier van de vreemdelingenpolitie dat hij eind oktober heeft ingevuld.     

Toch gaat de politie er niet direct vanuit dat Kovtoen de dader is van de moord op Litvinenko. De mogelijkheid bestaat dat de “derde man”, zoals de Rus in het onderzoek wordt genoemd, zelf ook slachtoffer is van het moordcomplot. In dat geval zou hij het gif in zijn lichaam hebben gehad toen hij in Duitsland was, en het niet bewust hebben getransporteerd. Kovtoen en een andere Russische ex-spion die bij de ontmoeting met Litvinenko aanwezig was, Andrej Loegovoi, liggen allebei in een Moskous ziekenhuis met stralingsverschijnselen. Hoe erg zij er aan toe zijn, is onduidelijk.

Het openbaar ministerie in Hamburg heeft inmiddels een aanklacht tegen Kovtoen ingediend voor de “ongeoorloofde omgang met radioactieve stoffen” en misbruik ervan. Merkel probeert de Duitse bevolking gerust te stellen over het gevaar van het gif. De straling van polonium reikt niet ver, aldus de kanselier, “mensen hoeven zich geen zorgen te maken”. De politie in Hamburg heeft een centraal telefoonnummer ingesteld, waar verontruste burgers informatie kunnen krijgen.

Spiegel Online
Staatsanwaltschaft eröffnet Verfahren gegen Litwinenkos Kontaktmann

FAZ.NET
War Kowtun der Polonium-Kurier?

Handelsblatt.com
Sonderkommission „Dritter Mann“ ermittlelt

ZDF Heute.de
Fall Litwinenko: Merkel ermahnt Russland

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger