Schäuble praat met moslims over integratie
Nieuws

Achtergrond - 27 september 2006

(27 september 2006) Minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schäuble (CDU) praat vandaag met Duitse moslims over integratie en islam. De conferentie wordt overschaduwd door de rel rond de opera ‘Idomeneo’, die vanwege vermeende terreurdreiging niet meer wordt opgevoerd.

Het is voor het eerst dat de Duitse regering en moslimorganisaties met elkaar over integratie spreken. De voorzitter van de centrale moslimraad in Duitsland, Ayyub Axel Köhler, noemt het een historische moment. Toch verliep de aanloop naar de conferentie moeizaam. De genodigde moslims representeren slechts een klein deel, zo’n 15 procent, van de islamitische gemeenschap in Duitsland.  Bovendien zijn de organisaties onderling verdeeld.

Zo klagen vertegenwoordigers van orthodoxe moslimorganisaties dat ook kritische geloofsgenoten zijn uitgenodigd vanwege hun persoonlijke status. Deze mensen vertegenwoordigen in hun ogen geen islamitische groepering en stellen het geloof in een negatief daglicht. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om Seyran Ates, een bekende advocate die onlangs haar praktijk sloot vanwege bedreigingen. Zij en nog negen anderen genodigden vertegenwoordigen volgens de organisatie de seculiere islam.

Schäuble wil dat de conferentie tot een permanente dialoog tussen moslims en de regering uitgroeit en er concrete projecten uit voortkomen. Critici vrezen echter dat de partijen het niet eens zullen worden en de conferentie tot niets zal leiden.

Onderwerpen die vandaag aan de orde komen zijn de integratie van moslims in de Duitse maatschappij, islamonderwijs op scholen en Duitstalige imamopleidingen. Maar ook komt de juridische positie van de islam ter sprake. Die heeft niet dezelfde status als de christelijke kerken en de joodse geloofgemeenschap. Dat wordt mede veroorzaakt door het gebrek aan organisatie van de Duitse moslims. De regering ontbreekt het aan representatieve contactpersonen, aldus Duitse juridische en religieuze experts. Moslims in Duitsland behartigen volgens hen hun belangen niet voldoende. Dat komt omdat ze zelf zo verdeeld zijn, aldus de experts.

Terwijl de inhoud van de conferentie al moeilijk genoeg ligt, laat ook de organisatie nogal wat te wensen over. Zo nodigt Schäuble de deelnemers te eten uit, terwijl deze week de islamitische vastenmaand Ramadan begint. Daarbij komt de rel rond de opera ‘Idemeneo’ erg ongelegen. Het stuk van Mozart werd door de leiding van de Deutsche Oper in Berlijn van het programma geschrapt, omdat er sprake zou zijn van terreurdreiging. In het stuk wordt het afgehakte hoofd van Mohammed aan het publiek getoond. Concrete dreigementen zijn er echter niet geweest aan het adres van de Deutsche Oper. De beslissing het stuk te schrappen leidt dan ook tot een storm van protest. Burgemeester Wowereit van Berlijn noemde het een foute beslissing. Ook de moslimraad is het er niet mee eens. Kanselier Angela Merkel (CDU) noemt “zelfcensuur uit angst onverdraaglijk”.

ZDF Heute.de
Die Politik will Ansprechpartner

FAZ.NET
Schäuble wünscht sich „deutsche Muslime“

Spiegel Online
Schäuble wünscht sich "deutsche Muslime"

Welt.de
Schäuble fordert "deutsche Muslime"

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger