Personeel Duitse spoorwegen staakt
Nieuws

Achtergrond - 29 september 2006

(29 september 2006) Treinpersoneel in de West-Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen, Saarland en Rijnland-Palts heeft vanmorgen het werk neergelegd. De werknemers zijn bang hun baan te verliezen door de privatisering van de Deutsche Bahn.

Ruim 1700 werknemers van de Deutsche Bahn deden mee aan de stakingen vanmorgen, aldus de vakbonden Transnet en GDBA (Gewerkschaft Deutscher Bundesbahnbeamten und Anwärter). Vooral in de grote steden als Keulen, Dortmund, Trier en Düsseldorf liepen tienduizenden reizigers flinke vertragingen op. In Saarbrücken vielen treinen compleet uit. Passagiers die door de stakingen de plaats van bestemming niet hebben kunnen bereiken, krijgen de kosten van hun treinkaartje vergoed.

De vakbonden willen met de stakingen druk uitoefenen op de Deutsche Bahn en de overheid, die momenteel onderhandelen over de privatisering van de Duitse spoorwegen. De werknemers zijn bang dat hun banen in gevaar komen en eisen nieuwe garanties.

In principe heeft het personeel vorig jaar, bij het begin van de onderhandelingen over de privatisering, een baangarantie tot 2010 gekregen. Die garantie geldt echter alleen als de spoorwegen als geheel geprivatiseerd worden. Bij de huidige onderhandelingen tussen spoorwegen en overheid wordt er echter ook gesproken over het loskoppelen van het spoorwegennet, dat in handen van de overheid blijft, en het treinbedrijf, dat wel geprivatiseerd wordt.

Gespekken tussen de vakbonden en de leiding van de Deutsche Bahn leverden geen compromis op. Wel zijn de vakbonden geïnteresseerd in een nieuw voorstel van minister van Verkeer Wolfgang Tiefensee (SPD). Daarin blijft het spoorwegennet juridsich eigendom van de staat, maar economisch van de Deutsche Bahn. In dat geval zou de baangarantie tot 2010 gewoon van kracht blijven. De SPD steunt dit plan, maar coalitiepartner CDU ziet er weinig in. De verwachting is dat SPD en CDU het over de privatisering van de spoorwegen voorlopig niet eens zullen worden.

ZDF Heute.de
Warnstreiks bei der Bahn begonnen

Spiegel Online
Warnstreiks bei der Bahn - Zehntausende Pendler betroffen

Welt.de
Zehntausende Pendler kommen zu spät zur Arbeit

FAZ.NET
Warnstreiks bei der Bahn

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger