Repressieve reflex schiet doel voorbij
Opinie

Achtergrond - 18 september 2006

(18 september 2006) Duitsland gaat een anti-terreurdatabank aanleggen. Met de maatregel wil de Duitse regering daadkracht tonen in de strijd tegen terrorisme. De inperking van burgerrechten en privacy wordt voor lief genomen.

Dat klinkt erg naar de Brave New World-voorstellingen waar Prantl een patent op heeft en waarschijnlijk zal het zo’n vaart niet lopen. Maar de komst van de anti-terreurdatabank zelf bewijst dat de journalist wel degelijk een punt heeft. Het is tenslotte al de zoveelste maatregel die na 11 september 2001 is genomen om terroristische aanslagen voor te zijn: de Europese opslag van internet- en e-mailverkeer, de uitbreiding van spionagemogelijkheden voor Duitse inlichtingendiensten, het gedeeltelijk loslaten van het Duitse bankgeheim, de komst van het biometrisch paspoort.

Na elke aanslag of dreiging klinkt de roep om nieuwe maatregelen. Steeds vaker moeten privacy en burgerrechten wijken voor opsporingsmethoden die de kans op aanslagen moeten verkleinen – in Duitsland net zozeer als in Nederland. Maar geen van bovengenoemde sancties heeft de kofferbomterroristen afgelopen zomer kunnen tegenhouden. Het is dan ook zeer de vraag of deze databank dat wel zal doen.

Pim Huijnen is redacteur van het Duitslandweb.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger