Harde straffen geëist in vleesschandaal
Nieuws

Achtergrond - 4 september 2006

(4 september 2006) Duitsland wordt geconfronteerd met een groot vleesschandaal. Politici eisen harde maatregelen, nadat bij verschillende bedrijven afgelopen week meer dan honderd ton bedorven vlees was gevonden.

“De zwarte schapen van de vleesbranche horen achter slot en grendel”, aldus Berbel Höhn, vice-fractievoorzitter van Die Grünen. De FDP en de voorzitter van de boerenbond eisen dat vleeshandelaren die bedorven vlees verkopen een levenslang beroepsverbod krijgen.

Vorige week donderdag werd bij een inval in een Beierse groothandel meer dan vijftig ton bedorven vlees - Gammelfleisch - in beslag genomen. Het döner- en eendenvlees, waarvan de houdbaarheidsdatum in sommige gevallen meer dan vier jaar geleden was verstreken, was bedoeld voor afnemers in heel Duitsland. Eén van hen meldde zich een dag later bij de autoriteiten met driehonderd kilo bedorven vlees afkomstig van het bedrijf. De inval vond plaats na een anonieme tip.

Vrijdag breidde het schandaal zich uit, toen bij een firma in Neder-Beieren opnieuw rond vijftig ton bedorven vlees werd gevonden. Daarop bemoeide de politiek zich ermee, door harde straffen voor de overtreders te eisen. Momenteel staat op het verkopen van bedorven vlees een geldboete van maximaal twintigduizend euro. FDP-parlementariër Goldmann: “Geldstraffen zijn niet afschrikwekkend genoeg. Deze mensen moet je met beroepsverboden direct een rode kaart geven.” Ook zouden de bedrijfsnamen van de overtreders openbaar moeten worden gemaakt.

Het is niet het eerste vleesschandaal in Duitsland. Vorig jaar zorgde de vondst van bedorven vlees bij verschillende bedrijven ook al voor onrust. De regering stelde vervolgens een groot onderzoek in en voerde een wet door die de controle op vleeshandelaren moest verbeteren. Höhn uitte daar nu felle kritiek op: “Tien maanden geleden is naar het schijnt elk vrieshuis onderzocht – en nu wordt vier jaar oud vlees gevonden. Er is dus niet goed gekeken.”

Spiegel Online
Grüne und FDP fordern härtere Strafen für Täter

Die Welt.de
Haftstrafen für Händler gefordert

FAZ.NET
Haftstrafen und strengere Kontrollen gefordert

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger