Kritiek op compromis anti-terreurdatabank
Nieuws

Achtergrond - 5 september 2006

(5 september 2006) De twee grootste Duitse oppositiepartijen noemen het bereikte compromis over de inrichting van een anti-terreurdatabank ongrondwettelijk. Na jarenlang getouwtrek werden de betrokken ministers het daarover gisteren eens. In de databank worden gegevens van terreurverdachten opgeslagen die door de politie en alle geheime diensten zijn in te zien.

De nieuwe anti-terreurdatabank omvat naast informatie over de identiteit van een terreurverdachte ook gegevens over zijn religieuze achtergrond, beroep, bank- en telecommunicatiegebruik, eventueel wapenbezit of lidmaatschap van een terroristische organisatie en reizen die de verdachte heeft gemaakt. Over de inrichting van een dergelijke databank steggelen de federale overheid en de deelstaten al sinds de aanslagen van 11 september 2001. Landelijke diensten vrezen dat hun bronnen openbaar worden gemaakt als deelstaatdiensten hun gegevens kunnen inzien.

Na de mislukte aanslagen op Duitse treinen deze zomer besloten de ministers van de Bondsregering en de deelstaten bijeen te komen om de inrichting van een gemeenschappelijke databank definitief te regelen. Gisteravond werd een compromis bereikt: de identiteitsgegevens van verdachten kunnen door alle betrokken instanties worden opgevraagd, de extra gegevens over geloof, wapenbezit en bankinformatie worden alleen vrijgegeven als de aanvrager kan aangeven waar hij de informatie voor nodig heeft.

Dit laatste was voorwaarde voor de SPD om in te stemmen met de databank. Privacygevoelige informatie van een verdachte mag niet zomaar beschikbaar zijn voor politie en geheime diensten, aldus de sociaaldemocraten. Religie is normaal gesproken geen criterium op basis waarvan iemand als verdacht geldt, zegt Dieter Wiefelspütz, de SPD-expert op dit gebied. "Maar als een terreurverdachte lid is van een sekte of een groepering die een bepaalde religie voor terreurdoeleinden misbruikt, hoort het geloof van de verdachte ook in de databank", aldus Wiefelspütz. 

De oppositiepartijen FDP en Die Grünen hebben echter hun kanttekeningen bij de databank. Het is volgens hen onduidelijk welke informatie de geheime diensten aan de politie mag geven. Er zullen immers ook gegevens van onschuldige personen in de databank terecht komen op basis van de criteria die worden gehanteerd. Die Grünen noemen het opslaan van religieuze gegevens van verdachten ongrondwettelijk. Met deze databank ben je al verdacht als je moslim bent, aldus de partij, "en dat is de verkeerde boodschap".

De centrale moslimraad in Duitsland toonde zich echter tevreden met het resultaat. "Alles wat bijdraagt aan de veiligheid van burgers en moslims steunen wij", aldus woordvoerder Mounir Azzaoui. Hij heeft wel zijn twijfels over de effectiviteit van de databank. "De Rasterfahndung heeft destijds ook niets opgeleverd." Dit was een methode die na de aanslagen van 11 september 2001 in Duitsland werd toegepast en waarbij verdachten via computerbestanden op basis van bepaalde kenmerken kunnen worden opegspoord. Dat leverde destijds veel onschuldige burgers op die als verdacht werden aangemerkt. Het gebruik van de methode werd in mei van dit jaar ingeperkt.

Minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schäuble (CDU) is zeer verheugd over het bereikte compromis. "Het is een goede dag, want we zijn een grote stap verder gekomen", liet hij gisteren weten. Hij wil de Bondsdag nog deze maand een wetsontwerp voorleggen. Het Bundeskriminalamt (BKA), de federale recherche, begint ondertussen wel al met de opbouw van de databank. De bedoeling is dat die begin 2007 in gebruik kan worden genomen.

Spiegel Online
Grüne halten Kompromiss für verfassungswidrig

ZDF Heute.de
SPD begrüßt Anti-Terror-Datei

Welt.de
Opposition meldet Bedenken an

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger