Duitse apothekers woedend op DocMorris
Nieuws

Achtergrond - 10 augustus 2006

(10 augustus 2006) Duitse apothekers zijn woedend op de Nederlandse internet-apotheker DocMorris. Tot hun frustratie mag het Nederlandse bedrijf van de rechter zijn eerste en enige filiaal in Duitsland blijven runnen.

Een Duitse apotheker had voor de rechter de onmiddellijke sluiting van het DocMorris-filiaal in Saarbrücken geeïst, daarbij gesteund door de Duitse apothekersvereniging Bundesvereinigung Deutscher Apothekerverbände. Zij vonden dat er sprake was van oneerlijke concurrentie: DocMorris biedt zijn medicijnen aan tegen prijzen die tot een derde onder die van de Duitse apotheken liggen. De rechter legde het sluitingsverzoek echter naast zich neer. De apothekersvereniging noemde de gang van zaken “schandalig”.

Duitse apothekers zijn bang dat zij door goedkope, buitenlandse concurrenten uit de eigen markt gedrukt worden. Ze zien nieuwkomer DocMorris als ongewenste indringer, de eerste in een mogelijk lange rij. DocMorris opende begin juli zijn eerste vestiging in Duitsland. Via internet kunnen klanten er medicijnen bestellen – ook receptvrij – en desgewenst afhalen of per koerier laten bezorgen. Vanuit het filiaal in Saarbrücken bedient DocMorris de Duitse markt. Het leeuwendeel van de inkomsten van de internetrapotheek is uit Duitsland afkomstig. 

De strijd is echter nog niet gestreden. Er loopt nóg een zaak tegen DocMorris. De Duitse apothekers vechten bij de bestuursrechter de rechtmatigheid aan van de vergunning die DocMorris van de deelstaat Saarland heeft gekregen. Zij beroepen zich hierbij op het voorschrift dat een Duitse apotheek alleen door de eigenaar persoonlijk mag worden bestierd, het zogeheten Fremdbesitzverbot. Een apotheker mag maximaal drie filialen hebben, in de buurt van zijn hoofdvestiging. Volgens het verbod kan een internationale onderneming als DocMorris in Duitsland geen filiaal openen. Duitse apothekers moeten geneesheren zijn en geen medicijnenverkopers, luidt het redenatie van de apothekersvereniging.

De Gezondheidsminister van Saarland Josef Hecken (CDU) wil de apothekersmarkt juist liberaliseren. Hij heeft DocMorris een vergunning verleend op basis van het Europese vestigingsrecht. En dat gaat voor het Duitse recht, vindt de minister. Het Fremdbesitzverbot vindt hij een volkomen achterhaald overblijfsel uit vroeger tijden. Volgens Hecken moeten de Duitse apotheken zich voorbereiden op meer concurrentie in plaats van te klagen.

Daar zijn meer politici het mee eens. Grünen-voorzitter Reinhard Bütikofer noemt de beslissing van de rechter een “overwinning voor de klanten”. Dankzij DocMorris krijgen meer mensen eenvoudig toegang tot goedkopere geneesmiddelen, constateren ook regeringskringen in Berlijn. Zowel CDU als de SPD zien wel wat in meer concurrentie op de geneesmiddelenmarkt.

Zie ook: Duitsland: sterke toename onlinehandel geneesmiddelen op www.evd.nl.

Die Welt
Apotheken kämpfen weiter gegen DocMorris

Der Spiegel
Apotheker in der Wagenburg

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger