Apothekers verdacht van illegale handel
middel tegen kanker duur doorverkocht

Achtergrond - 23 april 2010

Tientallen Duitse apothekers worden ervan verdacht zichzelf te hebben verrijkt met middelen tegen kanker. Ze kochten goedkope medicijnen illegaal in het buitenland in en verkochten ze duur door. Het aanzien en de concurrentiepositie van de apothekers staan op het spel.

Apothekers verdacht van illegale handel
© wikipedia/concord
De Duitse apothekers verkopen niet op de Duitse markt toegelaten medicijnen duur door.

De apothekers kochten cytostatica, waarmee kankerpatiënten worden behandeld, op de buitenlandse markt goedkoop in, meldde de regionale zender NDR deze week. De middelen op de Duitse markt hebben een controle ondergaan en zijn aanzienlijk duurder. De apothekers gebruiken de middelen in medicijncocktails naar individueel recept.

 

Het valt niet uit te sluiten dat de middelen kwalitatief slechter zijn dan de soorten die wel zijn toegelaten. Ze kunnen meer bijwerkingen hebben of schadelijke stoffen bevatten. Een groothandelaar bracht de zaak aan het rollen toen hij vermoedde dat hij een partij aangeboden had gekregen die ondeugdelijk was. Dit medicijn bleek helemaal geen werking te hebben, aldus een bericht op de website van de NDR. In dat geval hebben de apothekers het leven van Duitse kankerpatiënten op het spel gezet, concludeert weekblad Stern.

 

Schade

Tegen zeventig apothekers is inmiddels een gerechtelijk onderzoek ingesteld, meldde het Openbaar Ministerie in Mannheim vorige week. De ziektekostenverzekeraars schatten dat de schade in de tientallen miljoenen euro loopt.

 

Veel zwaarder dan het financiële aspect weegt het verlies van vertrouwen bij Duitse patiënten in hun apothekers, waarschuwt een woordvoerder van een grote Duitse ziektekostenverzekeraar. Duitse apothekers dragen farmaceutische kennis en maatschappelijke verantwoording hoog in het vaandel. Belangrijkste troef tegenover buitenlandse internetapotheken was juist die betrouwbaarheid.

 

Strenge regelgeving

Duitse apothekers hebben lang veel kritiek geuit op internetbedrijven die medicijnen leveren. Die zijn voor patiënten onzichtbaar en onbetrouwbaar, zeggen ze. Zelf mogen ze pas sinds 2004 hun medicijnen via internet aanbieden. De Duitse regelgeving voor apothekers is streng. Zo mogen apothekers bijvoorbeeld ook niet meer dan drie filialen bezitten, zodat er geen Duitse apothekersketens bestaan.

 

Deze regelgeving is gunstig voor de concurrentiepositie van buitenlandse internetapothekers als het Nederlandse DocMorris. Zij kunnen wel verschillende filialen bedrijven en mede daardoor medicijnen goedkoper aanbieden dan Duitse apothekers. Ook leveren ze al veel langer medicijnen via internet dan de Duitsers kunnen en hebben daardoor naamsbekendheid opgebouwd. DocMorris levert al sinds 2000 medicijnen aan Duitse patiënten en heeft naar eigen zeggen inmiddels een miljoen klanten in Duitsland.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger