Duitslandweb logo Duitslandweb

Minister De Maizière: 'Veiligheid gaat voor privacy'

Kort nieuws - 23 maart 2016 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister De Maizière (CDU) van Binnenlandse Zaken wil na de aanslagen van dinsdag in Brussel dat Europese veiligheidsdiensten beter gaan samenwerken en meer informatie uitwisselen. "Privacy is mooi maar in crisistijden heeft veiligheid voorrang", aldus de minister. Hij ziet geen aanwijzingen voor een mogelijke Duitse connectie met de Brusselse aanslagplegers. De Maizière sluit aanslagen in Duitsland niet uit, het dreigingsniveau blijft onverminderd hoog. Overigens is er op het functioneren van de Duitse veiligheidsdiensten al jaren veel kritiek. In het federale Duitsland heeft elke deelstaat zijn eigen binnenlandse veiligheidsdienst, de Verfassungsschutz. Die werkten slecht samen en wisselden nauwelijks informatie uit, bleek toen in 2011 de neonazi-terreurcel NSU werd ontdekt. Daarna zijn maatregelen genomen om tot een beter functioneren te komen, maar de Duitse diensten hebben niet kunnen voorkomen dat de afgelopen jaren veel jihadisten naar Syrië en Irak vertrokken, zei terrorisme-deskundige Guido Steinberg van de Stiftung Wissenschaft und Politik vanmorgen in het ARD Morgenmagazin. Die Welt meldde in februari dat de afgelopen jaren meer dan 800 jihadisten uit Duitsland zijn vertrokken. Eenderde zou inmiddels weer terug zijn in Duitsland. Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger