Kritiek op traagheid hervormingen
Nieuws

Achtergrond - 20 juni 2006

(20 juni 2006) De kritiek op het tempo waarin de regering belangrijke hervormingen doorvoert, wordt steeds luider. Na bondspresident Köhler roepen ook de koepelorganisatie voor de industrie en de Deutsche Bundesbank het kabinet op snel knopen door te hakken.

“Langzaamaan worden we ongeduldig”, zo laat Jürgen Thumann, de voorzitter van het Bundesverband Deutscher Industrie, weten. Hij heeft zijn eisen aan de regering op tafel gelegd: een gezondheidszorghervorming die echte concurrentie toelaat en een ondernemingsbelasting van maximaal 25 procent.

De regeringscoalitie heeft zich bij haar aantreden ten doel gesteld een aantal hervormingen daadkrachtig aan te pakken. Het federale stelsel, de gezondheidszorg en een groot aantal belastingen moet op de schop. Afgelopen week werd al de laatste horde genomen voor een btw-verhoging. Zowel bij de hervorming van de gezondheidszorg als die van de ondernemingsbelasting wil het kabinet nog vóór de zomer een principeakkoord hebben bereikt. Tot nog toe weten de regeringspartners CDU/CSU en SPD op deze punten echter geen doorbraak te bereiken in de onderhandelingen.

Van meerdere zijden wordt de kritiek daarom luider. Bundesbank-president Axel Weber eist dat de regering zo snel mogelijk concepten op tafel legt voor de hervorming van het pensioenstelsel. Ook vindt hij dat de regering zich sterker moet toeleggen op bezuinigen om het tekort in de begroting van dit jaar terug te dringen. Afgelopen weekend al riep bondspresident Köhler kanselier Merkel en haar ministers op de strijd tegen de werkloosheid daadkrachtiger aan te gaan en het Duitse belastingsysteem sterk te vereenvoudigen.

Een reactie op alle kritiek kwam bij monde van Joachim Poß, Bondsdaglid voor de SPD. “We hebben ook een soort coalitie van betweters… van de bondspresident tot de president van de Bundesbank”. Die dragen volgens Poß voostellen aan, “die ons in de concrete werkelijkheid, in de politieke realiteit niet helpen”. Wat betreft de hervormingen van de ondernemingsbelasting is de regering "op de goede weg", aldus Poß.

Deze week vergadert de Bondsdag over de staatsbegroting van 2006. De nieuwe schulden die de regering daarin heeft ingepland zijn hoger dan de voorgenomen investeringen. Daarmee druist de begroting in tegen de grondwet. Ook de eisen van het Europese stabiliteitspact worden wederom niet gehaald. Poß verdedigde het begrotingsconcept door te wijzen op de hoge werkloosheid en de noodzakelijke bestrijding daarvan. “In 2007 zullen we alle gestelde doelen bereiken”, zo verklaarde hij.

Spiegel Online
SPD-Finanzexperte nennt Köhler Besserwisser
SPD und CSU blockieren sich

FAZ.NET
SPD-Finanzexperte kritisiert Bundespräsident als „Besserwisser“

Die Welt.de
Erst Etatberatung, dann Fußball

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger