Overeenstemming over hervorming federalisme
Nieuws

Achtergrond - 17 februari 2006

(17 februari 2006) De Duitse regering en de deelstaten zijn het na jarenlang getouwtrek eens geworden over de hervorming van het federale stelsel. Deze hervorming is één van de belangrijkste speerpunten van de grote coalitie.

Vertegenwoordigers van de centrale overheid in Berlijn en de deelstaten maakten gisteravond bekend dat ook over de laatste problemen overeenstemming is bereikt. Grote struikelblokken waren vanaf het begin van de hervormingsplannen onderwijs en milieurecht.

Kern van de hervorming is dat de deelstaten rechten op het gebied van de wetgeving aan de Bondsraad afstaan en daarvoor in de plaats meer eigen verantwoordelijkheden krijgen. Ook wordt het de deelstaten mogelijk gemaakt om in bepaalde gevallen van regelingen van de centrale overheid af te wijken. Dit betreft milieu en hoger onderwijs. De hervorming moet het maken van nieuwe wetten vergemakkelijken en de bureaucratie verminderen.

Het huidige compromis zal leiden tot de grootste grondwetswijziging sinds de invoering ervan in 1949. De federalismehervorming is een van de belangrijkste speerpunten van de huidige regering. De grote coalitie hoopt dan ook dat de nieuwe wetgeving nog voor de zomervakantie kan worden ingevoerd.

Het federale stelsel in Duitsland geeft de deelstaten op verschillende terreinen zoals onderwijs, milieu en binnenlandse veiligheid eigen bevoegdheden. Dat leidde steeds vaker tot een competentiestrijd tussen de centrale overheid en de deelstaten. Ten tijde van de rood-groene regering raakten de Bondsdag en de Bondsraad, de vertegenwoordiging van de deelstaten, bovendien verschillende keren in een patstelling.

Bij eerdere pogingen het federale stelsel te hervormen konden de partijen het niet eens worden. In december 2004 mislukte de laatste poging, toen de daarvoor ingestelde federalismecommissie ondanks maandenlange onderhandelingen geen concept op tafel kon leggen waar iedereen zich in kon vinden. Door de vervroegde verkiezingen vorig jaar kwam het onderwerp tijdelijk in de ijskast te liggen.

De verwachting is echter dat er nog veel problemen ontstaan als het parlement vanaf 10 maart over het compromis gaat debatteren. Die Grünen en Die Linkspartei zijn felle tegenstanders van deelstaatbevoegdheden op onderwijsgebied. Onderwijsorganisaties en verschillende voormalige minsters van Justitie en Binnenlandse Zaken van deelsaten en de centrale overheid hebben nu al bezwaar gemaakt tegen de hervorming.

ZDF Heute.de
Einigung bei der Föderalismusreform

Spiegel Online
Föderalismusreform steht

Süddeutsche Zeitung
Spitzenrunde räumt Streitpunkte bei Föderalismusreform aus

FAZ.NET
Bund und Länder einigen sich über Föderalismusreform

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger