Hervorming federale stelsel mislukt
Nieuws

Achtergrond - 14 december 2004

(17 december 2004) De hervorming van het Duitse federale stelsel is mislukt. Ondanks maandenlange onderhandelingen is het de zogenoemde federalismecommissie niet gelukt een concept op tafel te leggen waarin iedereen zich kon vinden. Het grootste struikelblok vormde het onderwijsbeleid: de deelstaten gunden de centrale overheid niet de competenties die zij wilde hebben.

De voorzitters van de federalismecommissie, Edmund Stoiber (CSU) en Franz Müntefering (SPD), toonden zich teleurgesteld dat hun plannen voor een hervorming van het Duitse federale stelsel toch zijn mislukt. Er is anderhalf jaar aan gewerkt. De commissie stelde talrijke wetswijzigingen voor, maar er waren teveel onderwerpen waar de centrale overheid en de deelstaten het niet over eens konden worden. Het grootste probleem vormde het onderwijs. Op dit moment is dat een zaak voor zowel de centrale overheid als de deelstaten. De Bondsregering wilde meer zeggenschap over het onderwijs, maar de deelstaten bleken niet bereid competenties af te staan. Zij willen dat onderwijs alleen hun verantwoordelijk wordt. 

Naast het hoger onderwijs vormden ook de thema's milieu, binnenlandse veiligheid en de rol van de deelstaten bij Europese onderwerpen een probleem. De Oost-Duitse deelstaten eisten bovendien dat de financiële steun die de West-Duitse deelstaten aan het Oosten betalen, in de grondwet zou worden vastgelegd. Een compromis over deze onderwerpen was dringend nodig, omdat de grondwet moet worden gewijzigd om de uiteindelijke voorstellen in te kunnen voeren. Daarvoor is een tweederde meerderheid in het parlement nodig.   

Doel van de commissie was het huidige federalistische stelsel, dat is ontstaan na de Tweede Wereldoorlog, aan te passen aan de eisen van de huidige tijd en het systeem overzichtelijker te maken. Daardoor zouden beslissingen sneller genomen kunnen worden zodat het systeem niet meer zo log en traag zou zijn. Nu de federalismehervorming is mislukt, blijft het stelsel voorlopig zoals het is. Veel politici willen echter met nieuwe voorstellen voor een aanpassing van het onderwijssysteem proberen de hervorming alsnog van de grond te krijgen. Ook Bondspresident Horst Köhler wil daaraan achter de schermen meewerken, liet hij weten.        

Süddeutsche Zeitung
Im Osten formiert sich Widerstand
"Viele Pferdefüße"

Frankfurter Allgemeine Zeitung
„Blamabel für Deutschland”
Am Freitag wird die Uhr angehalten

Die Welt
Regierung will Föderalismusreform retten
Föderalismusreform droht zu scheitern

Der Spiegel
Politiker patzen bei der "Mutter aller Reformen"
Ostländer wollen Verfassungs-Garantie für Solidarpakt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger