Deelstaat-ambtenaren staken voor CAO
Nieuws

Achtergrond - 12 april 2005

(12 april 2005) In verschillende Duitse steden hebben ambtenaren in dienst van de deelstaten het werk neergelegd. Zij eisen een 38,5 urige werkweek en het behoud van vakantiegeld en de dertiende maand. De deelstaten hebben de CAO die de centrale overheid, de vakbonden en de gemeentes in februari hebben gesloten, niet ondertekend en willen dat hun ambtenaren langer werken.

In totaal hebben volgens dienstenvakbond ver.di zo'n 12 duizend werknemers in verschillende deelstaten het werk neergelegd. Vooral in Nedersaksen is het protest groot: zo'n tweeduizend werknemers in ziekenhuizen, universiteiten en de wegenbouw staken. Met deze stakingen willen de vakbonden de druk op de deelstaten verhogen, om zich toch aan de CAO van de centrale overheid, de vakbonden en de gemeentes te binden. De deelstaten willen echter dat hun ambtenaren langer werken dan 38,5 uur, zonder daarvoor looncompensatie te bieden. Ook zou er gekort worden op vakantiegeld en de dertiende maand. In totaal zijn ongeveer 90 duizend werknemers in dienst bij de deelstaten.

Ver.di-voorzitter Frank Bsirske heeft de deelstaten opgeroepen de CAO alsnog te ondertekenen. "Van deze CAO kunnen ook de deelstaten profiteren", aldus Bsirske. Hij wil daarbij wel uitzonderingen maken voor bepaalde beroepsgroepen, zoals voor wetenschappelijk medewerkers. Onderwijs is in Duitsland bij uitstek een gebied waarop de deelstaten hun eigen beleid voeren.

De voorzitter van de loonorganisatie van de deelstaten TdL, Hartmut Möllring, vertrouwt erop, dat deelstaten en vakbonden er samen wel uitkomen. "Over de meeste onderwerpen zijn we het wel eens. Ik kan me een CAO voorstellen waarbij we de strijdpunten buiten beschouwing laten", aldus Möllring. Op 8 april werden de gesprekken tussen de vakbonden en de deelstaten nog afgebroken, omdat de partijen het niet eens konden worden. Op 14 april gaan de CAO-onderhandelingen in Berlijn weer verder.

Spiegel Online
Ver.di kämpft für die 38-Stunden-Woche

ZDF Heute
Wieder Warnstreiks im öffentlichen Dienst

Die Welt
Ver.di kämpft für die 38-Stunden-Woche

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger