Ambtenaren staken tegen langere werktijden

Achtergrond - 6 februari 2006

(6 februari 2006) Duizenden ambtenaren in de deelstaat Baden-Württemberg leggen vandaag hun werk neer. Zij staken voor het behoud van hun 38,5 urige werkweek. De werkgeversorganisaties willen dat de ambtenaren voor hetzelfde loon veertig uur gaan werken. Verwacht wordt dat vanaf volgende week ook in andere deelstaten wordt gestaakt.

De eerste stakers legden vanmorgen hun werk neer. Het gaat volgens dienstenvakbond Ver.di om medewerkers van vuilnisophaalbedrijven, zwembaden, zuiveringsinstallaties en begrafenisondernemingen. Ziekenhuizen en kleuterscholen staken in eerste instantie één dag per week. Alleen het openbaar vervoer rijdt gewoon door. Daarvoor geldt een andere cao. Vanmiddag wordt een demonstratie in Stuttgart gehouden. Daar worden ook gemeenteambtaren verwacht, die zich bij de staking willen aansluiten.

De medewerkers in dienst van de lokale overheden staken tegen de invoering van een veertigurige werkweek en voor het behoud van hun vakantiegeld en de dertiende maand. De overkoepelende werkgeversorganisatie in Baden-Württemberg KAV had de cao waarin de 38,5 urige werkweek was vastgelegd, in november 2005 opgezegd. Op 23 janauri van dit jaar mislukten de onderhandelingen met de werknemers over een nieuwe cao.

Ver.di wil met de staking bereiken dat de algemene cao voor ambtenaren in alle deelstaten wordt ingevoerd. De invoering van een veertigurige werkweek leidt tot een verlies van arbeidsplaatsen, aldus Verd.di-voorzitter Frank Bsirske. "We hebben aan de ene kant te maken met vijf miljoen werklozen en aan de andere kant willen werkgevers de werktijden bij mensen die ze nieuw in dienst nemen, eenzijdig verlengen. Dat is fataal voor de sociale cohesie." De vakbond heeft zich voorbereid op een staking die een aantal weken kan duren.

Vanaf volgende week zullen de stakingen naar verwachting worden uitgebreid naar Beieren, Nedersaksen, Sleeswijk-Holstein, Noordrijn-Westfalen, Saksen en Saarland. Dat zou de eerste landelijke staking in veertien jaar zijn. De laatste keer dat ambtenaren massaal staakten was in 1992. Zij eisten toen meer loonsverhoging dan de geboden 4,8 procent. Uiteindelijk kregen zij na bijna twee weken staken 5,4 procent.

De staking van vandaag is de eerste grote ambtenarenstaking sinds het aantreden van de regering-Merkel. De nieuwe bondskanselier zet in grote lijnen de impopulaire bezuinigingsmaatregelen van haar voorganger Schröder voort. Vorige week besloot het kabinet bijvoorbeeld de pensioenleeftijd sneller dan gepland te verhogen van 65 naar 67 jaar.

ZDF Heute.de
Baden-Württemberg wird bestreikt

Spiegel Online
Massenstreik begann mit der Frühschicht

FAZ.NET
In Baden-Württemberg hat der Streik begonnen

Süddeutsche Zeitung
Öffentlicher Dienst im Ausstand

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger