Ambtenaren later met pensioen
Nieuws

Achtergrond - 8 november 2005

(8 november 2005) CDU/CSU en SPD zijn tijdens de coalitieonderhandelingen nieuwe bezuinigingen overeengekomen. De pensioensgerechtigde leeftijd voor ambtenaren wordt verhoogd van 65 naar 67 jaar. Bovendien zullen ambtenaren voortaan een uur in de week langer moeten werken, 41 in plaats van veertig uur. De maatregelen moeten helpen het begrotingstekort van circa 43 miljard euro weg te werken.

De verhoging van de pensioensgerechtigde leeftijd geldt, evenals de verlenging van de werkweek, vooralsnog alleen voor ambtenaren in dienst van de landelijke overheid. Bovendien wordt de verhoging vanaf 2010 stapsgewijs ingevoerd. Pas in 2030 mogen ambtenaren niet vóór hun 67e met pensioen. Deze regel geldt niet voor werknemers die op 65-jarige leeftijd reeds 45 jaar aan het werk zijn. Zij houden hun recht op pensioen met 65 jaar.

Een aantal heikele thema’s is door de onderhandelaars uitgesteld, zoals de verhoging van de BTW, de invoering van een speciale belasting voor veelverdieners en de afschaffing van ontslagbescherming. Deze onderwerpen komen later deze week aan bod. Wel hebben de toekomstige regeringspartners overeenstemming bereikt over de hervorming van het federale stelsel en over een verkorting van de mijnbouwsubsidie, die vooralsnog slechts tot 2008 zal doorlopen. De hervorming van het gezondheidsstelsel is door de partijen naar volgend jaar verschoven.

Uiterlijk vrijdag worden de coalitieonderhandelingen afgesloten. Volgens Peer Steinbrück (SPD), die als toekomstige minister van Financiën aan de onderhandelingen deelneemt, kunnen CDU/CSU en SPD woensdag of donderdag al consensus bereiken over een regeerakkoord. Volgende week maandag moet dat programma volgens de planning op de partijcongressen van CDU, CSU en SPD worden goedgekeurd.

De Europese Unie geeft Duitsland ondertussen waarschijnlijk een jaar respijt om aan de criteria van het stabiliteitspact te voldoen. Daarmee hoeft Duitsland pas eind 2007 het begrotingstekort onder 3 procent te hebben – de belangrijkste reden voor de ingrijpende bezuinigingsmaatregelen. Duitsland breekt sinds 2002 de regels van het stabiliteitspact.

Spiegel Online
Bundesbeamte sollen länger arbeiten

FAZ.NET
Sparen, sparen und an der Steuerschraube drehen

Die Welt.de
Beamte müssen eine Stunde länger arbeiten

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger