Loon naar prestatie voor Duitse ambtenaren
Nieuws

Achtergrond - 5 oktober 2004

(5 oktober 2004) Duitse ambtenaren zullen voortaan naar prestatie worden betaald in plaats van naar dienstjaren. Dat zijn minister van Binnenlandse Zaken Otto Schily, de dienstenvakbond Ver.di en de Duitse ambtenarenbond DBB gisteren overeengekomen. De vakbond noemt het besluit "een mijlpaal".

In het huidige systeem verdienen de 1,8 miljoen Duitse ambtenaren automatisch meer geld naar mate ze langer in dienst zijn. Dat verandert in het nieuwe systeem. Er komt een basisinkomen voor alle ambtenaren, maar al naar gelang hun prestaties krijgen ze daarvan tussen de 96 en de 104 procent uitbetaald. De bedoeling is om het inkomen op de lange termijn te laten variëren tussen de 90 en de 110 procent. De extra toeslag voor gehuwden komt te vervallen en er zullen slechts drie automatische loonsverhogingen ingevoerd worden, 'Erfahrungsstufen' genoemd, na vijf, tien en twintig dienstjaren. Ook zullen in het nieuwe systeem flexibelere werktijden en meer mogelijkheden voor bijscholing en doorwerken na de pensioensgerechtigde leeftijd worden ingevoerd. Tenslotte moet het voor ambtenaren makkelijker worden de overstap naar het bedrijfsleven te maken.

Minister Schily, Ver.di-voorzitter Frank Bsirske en DBB-directeur Peter Heesen toonden zich zeer tevreden met het resultaat. "Door de hervorming zullen eigen verantwoordelijkheid, motivatie en prestatie bij de ambtenaren stijgen", aldus de minister. Heesen noemde het besluit een bewijs voor de bereidheid van de vakbonden om aan hervormingen mee te werken. Bsirske ziet door het besluit de komende CAO-onderhandelingen positief tegemoet.

Komend voorjaar wordt het wetsontwerp verwacht waarin het nieuwe systeem zijn beslag moet krijgen. Dan is ook het rapport van de commissie die het Duitse federalistische systeem onderzoekt klaar. Deze commissie wil het ambtenarenrecht in handen van de deelstaten leggen. Dat zou betekenen dat de nationale overheid alleen nog zeggenschap heeft over haar eigen 130.000 ambtenaren en rechters. Schily is het daar niet mee eens en wil dat Berlijn de regels voor het ambtenarenrecht blijft bepalen. Hij verwacht dat het nieuwe systeem in 2007 kan worden ingevoerd.

Süddeutsche Zeitung
Wer besser ist, soll mehr verdienen

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Leistungsstufen für Beamte: "Ein Meilenstein"

Die Welt
Revolution im öffentlichen Dienst

Der Spiegel
Staatsdiener sollen nach Leistung bezahlt werden

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger