Weerstand tegen Schily's plan voor opvangcentra
Nieuws
Achtergrond - 19 oktober 2004
(19 oktober 2004) Het plan van de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Otto Schily om vluchtelingen voortaan in kampen in Noord-Afrika op te vangen, stuitte gisteren bij de G-5-conferentie in Florence op grote weerstand van Frankrijk en Spanje. Schily wil tegengaan dat vluchtelingen in wankele bootjes de Middellandse Zee oversteken. Ondanks deze tegenstand lijkt Schily aan het plan vast te willen houden.
Tijdens de conferentie van de ministers van Binnenlandse Zaken van Frankrijk, Italië, Spanje, Groot-Brittannië en Duitsland in Florence werden de deelnemers het niet eens over Schily's plan. De Franse minister De Villepin was na afloop tegen journalisten heel duidelijk: "Ik wil elk misverstand vermijden. Frankrijk is niet van plan dergelijke opvangcentra te accepteren." Volgens een Franse diplomaat is Frankrijk tegen, omdat het land bang is dat deze opvangkampen een tijdbom voor Europese landen worden, omdat "het de vluchtelingen ertoe zou brengen Europa te haten".
Spanje is om humanitaire redenen tegen Schily's plan. Bovendien ziet het land veel praktische bezwaren: "Wie komen er in deze centra? Wie beslist of het om politieke of economische vluchtelingen gaat? Wie beslist wie er asiel mag aanvragen? Wie beheert de kampen? Wat vinden de Noord-Afrikaanse landen zelf van het idee?"
Het meest genoemde land waar vluchtelingen zouden kunnen worden opgevangen is Libië. De Libische leider Kadhafi, die voor de Westerse landen na jaren van boycot weer een serieuze gesprekspartner is, wil daar wel behulpzaam bij zijn. Libië heeft echter tot op de dag van vandaag de vluchtelingenconventie van Genève niet ondertekend.
Schily, gesteund door zijn Italiaanse collega Pisanu, laat zich door de tegenstand van zij Franse en Spaanse collega echter niet uit het veld slaan. Hij gaf toe dat er verschillende "nuances" zijn, maar vindt dat er over het plan nog verder gediscussieerd moet worden. Het gaat volgens Schily niet om kampen maar om "Anlaufstellen", aanloopplaatsen, waar mensen een verzoek tot bescherming in kunnen dienen. "Tijdens de Kosovo-crisis hebben we vanzelfsprekend een tijdelijk onderkomen voor vluchtelingen gezocht in de regio, zodat de vluchtelingen weer zo snel mogelijk terug konden keren toen de crisis voorbij was."
De Beierse minister van Binnenlandse Zaken Beckstein loopt vooruit op de plannen en wil dat de Bundeswehr, het Duitse leger, deze opvangcentra gaat bouwen en beheren, "zoals destijds in Albanië tijdens de Kosovo-crisis. Daar heeft toen ook niemand aanstoot aan genomen."
Frankfurter Allgemeine Zeitung
Reisen mit Fingerabdruck
Die Welt
Schilys "Anlaufstellen" in Afrika umstritten
Der Spiegel
Beckstein will Bundeswehr Flüchtlingslager bauen lassen
Berliner Zeitung
Schilys Asyllager vorerst ohne Chance
Reacties
Geen reacties aanwezig