Schily wil grondwet wijzigen tegen terreur
Nieuws

Achtergrond - 14 maart 2005

(14 maart 2005) De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Otto Schily (SPD) wil vergaande maatregelen invoeren om terrorisme te bestrijden. Hij wil er samen met minister van Justitie Brigitte Zypries (SPD) voor zorgen dat al het telefoon-, mail- en sms-verkeer van alle burgers van de Europerse Unie een jaar lang centraal wordt bewaard. Ook overweegt hij een grondwetswijziging om een inzet van het Duitse leger op zee mogelijk te maken, als dat voor terrorismebestrijding nodig is.

De maatregelen om de Bundeswehr voor terrorismebestrijding in te zetten op zee zou een aanvulling zijn op het omstreden Luftsicherheitsgesetz. Deze wet maakt het de overheid mogelijk een vliegtuig dat door terroristen gekaapt is, uit de lucht te schieten. Bij het Bundesverfassungsgericht, de hoogste Duitse rechtsinstantie, ligt een aantal klachten tegen de wet. De rood-groene regering is ook tegen een verruiming van de inzetmogelijkheden van het leger in Duitsland zelf. Schily wil nu onderzoeken hoe hij de grondwet zou kunnen wijzigen om de inzet van de Bundeswehr op zee mogelijk te maken.

Ook onderzoekt de minster of het mogelijk is via de Europese Unie een maatregel in te voeren die ervoor zorgt dat al het mobiele verkeer en alle e-mails die binnen de EU worden verstuurd een jaar lang centraal worden opgeslagen. Een eerdere poging van Schily en Zypries om dat in Duitsland voor elkaar te krijgen, werd vorig jaar door de Bondsdag afgewezen. Nu moet een omweg via Brussel naar hetzelfde doel leiden. In februari hebben Schily en Zypries hierover gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van het de industrie, onder wie ook de chef van de Deutsche Telekom Kai-Uwe Ricke, Duitse geheime diensten en het Bundeskriminalamt. Ricke zou bereid zijn telefoongegevens onder bepaalde voorwaarden zes maanden te bewaren.

Er is echter veel kriteik op het plan van Schily en Zypries. Zowel politici als vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven vinden de maatregelen overtrokken. Ze druisen in tegen privacywetgeving en zijn onvoorstelbaar duur. Ook bestaan de technische mogelijkheden daarvoor niet. Volgens juridisch woordvoerder van Die Grünen Jerzy Montag, zou men "in een zee aan gegevens verdrinken, omdat er geen computer is die zulke hoeveelheden kan verwerken."

Süddeutsche Zeitung
Schily will Telefondaten ein Jahr speichern lassen

Der Spiegel
Schily will Grundgesetz ändern
Bundesregierung will das gläserne Handy

Die Welt
Neuer Anlauf zur Telefonüberwachung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger