Meer vaderschapstest na uitspraak minister
Nieuws

Achtergrond - 25 februari 2005

(25 februari 2005) Het aantal Duitse mannen dat een vaderschapstest laat uitvoeren, is na een uitspraak van minister van Justitie Brigitte Zypries (SPD) begin februari flink gestegen. Zypries wil geheime gen-tests verbieden.

In januari had het Bundesgerichtshof, het hoogste Duitse federale gerechtshof, besloten dat vaderschapstests die zonder medeweten van de betrokkenen zijn uitgevoerd, niet rechtsgeldig zijn. Dergelijke geheime tests druisen in tegen het persoonlijkheidsrecht van het kind. In Duitsland moeten mannen die twijfelen of zij de vader van hun kind zijn, concrete aanwijzingen hebben voor hun vermoeden, voordat zij een test mogen eisen. Zij zouden dan bijvoorbeeld moeten kunnen bewijzen dat hun vrouw in de tijd dat het kind werd verwekt, intieme betrekkingen met ander mannen heeft gehad. 

Zypries zei begin februari dat ze gentests die zonder medeweten van alle betrokkenen worden uitgevoerd, wil verbieden. In plaats daarvan wil ze het vaders gemakkelijker maken een vaderschapstest te eisen. Zij hoeven dan geen concrete aanwijzingen meer te hebben, ernstige twijfel zal voldoende zijn.

Sinds de uitspraak van Zypries zijn veel vaders bang geworden dat het binnenkort onmogelijk wordt hun vaderschap te testen zonder hun kinderen daarover in te lichten. Het private DNA-instituut DNA 24 in Dortmund spreekt van een "absolute paniek" bij de vaders. Het aantal aanvragen voor een vaderschapstest, normaal zo'n vijfduizend per jaar, is sinds begin dit jaar verdubbeld. Mannen staan al in alle vroegte voor de deuren van het instituut te wachten tot ze hun test kunnen doen.

Voorstanders van een nieuwe gendiagnostiekwet, die gepland staat voor 2006, willen dat het recht van het kind een sterkere positie krijgt, en vrezen een "commercialisering van zeer persoonlijke relaties". Nu al concurreren de verschillende commerciële instituten voor vaderschapstest met elkaar.

ZDF Heute
Nicht der Vater?

Der Spiegel
Zypries will Vaterschaftsklagen vereinfachen

Süddeutsche Zeitung
Heimliche Vaterschaftstest vor Gericht unzulässig
Zypries will Vaterschaftsklagen erleichtern

Die Welt
Preiskampf bei Anbietern von Vaterschaftstests

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger