Schily wil islamitisch congres in Berlijn verbieden
Nieuws

Achtergrond - 16 september 2004

(16 september 2004) De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Otto Schily, wil er alles aan doen om het Eerste Arabisch-Islamitische Congres, dat van een tot en met drie oktober in Berlijn zou moeten plaatsvinden, te verbieden. Volgens de minister rechtvaardigen de organisatoren terroristisch geweld. Maar veel is er niet bekend over het congres, hetgeen het verbieden ervan moeilijk maakt.

Het Eerste Arabisch-Islamitische Congres wordt op internet aangekondigd als een bijeenkomst waarbij wordt gevraagd om de steun voor de "bevrijding van alle bezette gebieden en landen in de strijd tegen de Amerikaans-zionistische overheersing" in Palestina, Irak, Syrië en Libanon. Het Simon Wiesenthal Centrum had Schily vorige week al gevraagd de bijeenkomst te verbieden, omdat het een politiek platform voor de radicale islam biedt en jonge mensen in Europa voor terrorisme probeert te werven. Schily reageert daar nu op. Volgens hem kan niet zomaar iedereen een congres in Berlijn organiseren.

Er zijn echter twee concrete problemen die het verbod van het congres in de weg staan: ten eerste gaat Schily niet over het verbod, maar is het een zaak van de deelstaat Berlijn. De Berlijnse verantwoordelijke senator Eckhart Körting (SPD) kijkt nu of hij kan voorkomen dat de bijeenkomst plaatsvindt. Maar zolang de deelnemers zich niet strafbaar maken volgens de Duitse wet, kan het congres niet verboden worden, aldus Körting. Volgens Schily kan dat echter wel, als de openbare veiligheid en orde in gevaar is. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan.

Daar ligt dan ook het tweede probleem: het congres is nog niet bij de daartoe bevoegde instanties aangemeld en ook is nog niet duidelijk waar het zal plaatsvinden en hoeveel mensen er op af zullen komen. Volgens de organisatoren is er sprake van vijf- tot achthonderd deelnemers. Zolang er echter nog niet officieel sprake is van een bijeenkomst, kan die ook niet verboden worden. Schily heeft wel aangekondigd om samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken er voor te zorgen dat mensen die voor het congres naar Berlijn willen komen, geen visum krijgen. Mensen die een verblijfsvergunning voor Duitsland hebben en aan het congres willen deelnemen, kan "ook volgens het geldende recht" hun verblijfsvergunning worden ontnomen. De Berlijnse oppostiepartijen CDU en Die Grünen hebben inmiddels ook om een verbod gevraagd.

Die Welt
Schily will Berliner Islamisten-Kongress verhindern

Der Spiegel
Lobbyarbeit für den blutigen Widerstand

Berliner Zeitung
Schily will Islam-Konferenz verhindern

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger