Schily wil Cap Anamur-vluchtelingen niet opnemen
Nieuws

Achtergrond - 15 juli 2004

(15 juli 2004) Minister van Binnenlandse Zaken Otto Schily (SPD) wil de 37 Afrikaanse vluchtelingen die met het Duitse reddingsschip Cap Anamur zijn meegenomen naar Italië geen asiel geven in Duitsland. Dat zou een verkeerd signaal afgeven aan andere vluchtelingen. Duitsland heeft Italië om vrijlating gevraagd van drie gearresteerde bemanningsleden van het schip, maar Schily sluit niet uit dat deze bemanningsleden in Duitsland berecht zullen worden als zou blijken dat ze zich aan hulp bij illegale immigratie hebben schuldig gemaakt.

Het Duitse schip Cap Anamur werd maandag in Italië toegelaten met 37 vluchtelingen aan boord. Eerder weigerde Italië het schip aan te laten leggen. De vluchtelingen, die op 21 juni door de bemanning werden opgepikt, beweren uit Soedan afkomstig te zijn. Soedan geldt als crisisgebied en de kans dat een vluchteling uit dit land asiel krijgt in Europa is redelijk groot. Vermoed wordt echter dat de vluchtelingen afkomstig zijn uit Ghana, Nigeria en Niger, landen die als redelijk stabiel gelden.

Volgens Europees recht kunnen asielaanvragen alleen in het land gedaan worden waar de vluchteling arriveert. Volgens Schily is dat dus in dit geval Italië en doet het feit dat ze door een Duits schip zijn aangekomen er niet toe. Hij uitte ondertussen scherpe kritiek op de bemanning van het schip. "Cap Anamur kan zich niet eigenmachtig uitroepen tot een 'aanloopcentrum' voor verzoeken om asiel in Duitsland", aldus de minister. Vertegenwoordigers van Die Grünen in Duitsland willen echter dat Duitsland de 37 Afrikanen wel opneemt. Zij zien de bemanning en directeur Elias Bierdel van Cap Anamur als redders van schipbreukelingen. Die Grünen houden vandaag samen met de linkse vakbond CGIL in Italië een grote demonstratie voor de vrijlating van Bierdel, de kapitein en een bemanningslid. De drie waren eerder deze week gearresteerd voor het verlenen van hulp bij illegale immigratie en kunnen in Italië een gevangenisstraf van veertien jaar krijgen. Vandaag moeten ze voor de rechter verschijnen.

Een Italiaanse regeringscommissie wil de komende dagen een beslissing nemen over de asielaanvragen van de 37 Afrikaanse vluchtelingen. De kans is groot dat zij binnen twee maanden naar hun land van herkomst zullen worden teruggestuurd.

Die Welt
Schily: Kein Asyl für Bootsflüchtlinge

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Schily: Keine Aufnahme der Flüchtlinge

Der Spiegel
Schily spekuliert über Schleuser-Aktion

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger