Ex-voorzitter Cap Anamur voor gerecht
Nieuws

Achtergrond - 28 november 2006

(28 november 2006) Twee jaar na een omstreden reddingsactie van bootvluchtelingen op de Middellandse Zee is op Sicilië het proces begonnen tegen Elias Bierdel, ex-voorzitter van hulporganisatie Cap Anamur. Bierdel wordt verdacht van medeplichtigheid aan illegale immigratie.

In de zomer van 2004 redde het schip Cap Anamur tussen de kust van Malta en Sicilië 37 in nood geraakte Afrikaanse bootvluchtelingen. Daarop zette de Cap Anamur koers naar Sicilië, waar de Italiaanse autoriteiten echter weigerden de vluchtelingen toe te laten. Volgens de instanties op Sicilië had de reddingsoperatie plaatsgevonden in Maltese wateren, zodat de vluchtelingen niet door Italië maar door Malta moesten worden opgenomen.

Pas na drie weken getouwtrek gingen de Italianen noodgedwongen overstag en konden de vluchtelingen voet aan wal zetten in de Siciliaanse haven Porto Empedocle. De toestand aan boord van de Cap-Anamur had zich in drie weken danig verslechterd en bovendien beweerde Bierdel dat de vluchtelingen afkomstig waren uit het door burgeroorlog geteisterde Soedan. De kans dat een vluchteling uit een crisisgebied als Soedan politiek asiel krijgt is relatief groot.

In werkelijkheid kwamen de vluchtelingen echter niet uit Soedan maar uit Ghana en Nigeria. De vluchtelingen werden dan ook vrijwel onmiddellijk na aankomst in Sicilië weer uitgewezen. Bierdel belandde na aankomst samen met de kapitein en de eerste officier van het schip enige dagen in de gevangenis. Alledrie staan ze dezer dagen in het Siciliaanse Agrigento voor het gerecht op verdenking van medeplichtigheid aan illegale immigratie.

Volgens Ingacio de Francisci, hoofdofficier van justitie van Agrigento, is een proces noodzakelijk om “de herhaling van dergelijke acties te verhinderen, ook als ze uit nobele bedoelingen voortkomen. Anders riskeren we Trojaanse paarden binnen te laten, waarmee duizenden mensen naar ons land kunnen komen.” De ex-voorzitter van Cap-Anamur kan tot twaalf jaar gevangenisstraf krijgen.

Bierdel, die gisteren als enige van de verdachten bij de opening van het proces aanwezig was, noemde de aantijging absurd. “Cap Anamur heeft als humanitaire organisatie maar één doel, namelijk het redden van mensenlevens." Een twintigtal mensenrechtenorganisaties uit Italië, Duitsland en Oostenrijk hebben tegen de Italiaanse autoriteiten geprotesteerd en eisen dat er snel een einde aan het proces gemaakt wordt. Ook de Duitse minister van Ontwikkelingssamenwerking Heidemarie Wieczorek-Zeul valt Bierdel bij en noemt de Italiaanse beschuldigingen buiten proporties.

Desondanks is er ook in Duitsland de nodige kritiek op de voormalige voorzitter van Cap Anamur. Bierdel, van oorsprong journalist, wordt verweten de reddingsactie te hebben uitgebuit in de media. Twee reporterteams voeren mee op de zwerftocht van de Cap Anamur langs de Siciliaanse kust. De reddingsoperatie was dan ook wereldwijd voorpagina-nieuws. Ook het uitbundige juichgebaar bij aankomst in de haven van Porte Empedocle werd Bierdel niet in dank afgenomen. Bovendien, zo suggereert het Duitse dagblad Die Welt, was Bierdel tijdens de reddingsactie helemaal niet op de Cap Anamur aanwezig en kwam hij pas aan boord toen de vluchtelingen al in veiligheid waren.

Kort na de gebeurtenissen van de zomer van 2004 werd Bierdel door het bestuur van Cap Anamur uit zijn functie ontheven. Hem werd verweten niet in de geest van oprichter Rupert Neudeck te hebben gehandeld. Steen des aanstoots was behalve zijn optreden in de media ook zijn royale omgang met de financiën van de organisatie. Volgens Die Welt had Bierfeld het schip korte tijd voor de gewraakte reddingsoperatie voor 1,8 miljoen euro aangekocht en luxueus laten renoveren.

Hulporganisatie Cap Anamur werd in 1979 opgericht door Rupert Neudeck, zijn vrouw Christel en schrijver en Nobelprijswinnaar Heinrich Böll, eerst nog onder de naam 'Ein Schiff für Vietnam’, vanaf 1982 onder de huidige naam. De organisatie verwierf wereldfaam door tussen 1979 en 1986 duizenden Vietnamese vluchtelingen uit de Chinese Zee te redden. Door de jaren heen boden beroemdheden als Helmut Schmidt en acteur Bruno Ganz actieve steun aan de organisatie.

Het proces tegen Bierdel wordt op 11 december voortgezet.

FAZ-NET
Cap Anamur: Beihilfe zur illegalen Einwanderung?

Heute
Prozessbeginn gegen Ex-Cap-Anamur-Chef

Die Welt
Beihilfe zur illegalen Einwanderung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger