Proces tegen verdachte aanslag Halle van start
Kort nieuws - 21 juli 2020 - Auteur: Redactie DuitslandwebNegen maanden na de aanslag in Halle is het proces tegen verdachte Stephan B. vandaag van start gegaan. De 28-jarige rechts-extremist wilde in oktober 2019 een aanslag plegen op een synagoge. Toen dat mislukte, schoot hij buiten de synagoge twee mensen dood.
De aanslag in Halle had een grote impact in Duitsland. Stephan B. probeerde de deur van de synagoge in Halle open te schieten en gebruikte ook explosieven. Binnen waren ongeveer vijftig joden samengekomen ter gelegenheid van Jom Kippoer, Grote Verzoendag. Het had op een groot bloedbad kunnen uitlopen, maar de man kreeg de deur niet open. Daarna schoot hij een vrouw op straat en een man in een shoarmazaak dood, voordat hij door de politie werd overmeesterd. Hij filmde de aanslag met een helmcamera en zond de beelden via een livestream op internet uit. Het is een van de zwaarste antisemitische aanslagen in het naoorlogse Duitsland, meldt nieuwssite tagesschau.
Stephan B. wordt onder meer aangeklaagd voor twee moorden en 68 keer poging tot moord - naast de mensen in de synagoge zou hij op zijn vlucht nog anderen hebben geprobeerd te doden. De openbaar aanklager verwijt hem "vanuit een antisemitische, racistische en xenofobe overtuiging een moordaanslag op burgers met het joodse geloof" te hebben gepland. Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij levenslang en tbs krijgen. Naast de videobeelden van zijn daad is er ook een bekentenis, die Stephan B. kort na zijn arrestatie heeft afgelegd.
De aandacht voor het proces is groot. Daarom vindt het in Magdeburg plaats, daar is de grootste rechtszaal van de deelstaat Saksen-Anhalt. Die is niet alleen nodig voor de vele Duitse en internationale journalisten, maar ook voor de Nebenkläger - in Duitsland mogen slachtoffers en nabestaanden als een soort mede-aanklagers optreden. In dit proces zijn dat er ruim 40, onder wie de vader van een van de dodelijke slachtoffers.
Ook de politiek in Saksen-Anhalt houdt zich met de zaak bezig. Zo onderzoekt het deelstaatparlement hoe de verdachte kon radicaliseren en aan wapens en explosieven kon komen, zonder dat de politie en veiligheidsinstanties dat door hadden. Ook is onduidelijk waarom de synagoge op het tijdstip van de aanslag niet werd bewaakt, terwijl daar wel om was gevraagd. Lees meer bij tagesschau.de en mdr.de
Lees meer over 'Rechts-extremisme':
Debat: Hoe om te gaan met radicaal-rechts?
Activist Thomas Laschyk en politicoloog Léonie de Jonge in debat over radciaal-rechts en de bescherming van de democratie.
Podcast Achtung!: Extreemrechts in Duitsland
Hoe gevaarlijk is extreemrechts in Duitsland en welke rol speelt de AfD? Podcast van het Duitslandweb-team.
Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts
Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.
'Reichsbürger'-beweging explosief gegroeid
Een gewapende groep Rijksburgers plande volgens de politie een staatsgreep.
Reacties
Geen reacties aanwezig