Duitslandweb logo Duitslandweb

Dader aanslag Halle veroordeeld tot levenslang

Kort nieuws - 21 december 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De dader van de aanslag in Halle is veroordeeld tot levenslang. Hij probeerde in oktober 2019 een aanslag te plegen op een synagoge. Toen dat niet lukte, schoot hij twee mensen buiten de synagoge dood.

De aanslag in Halle geldt als een van de ergste antisemitische misdaden van de Duitse naoorlogse geschiedenis. De 28-jarige rechts-extremist Stephan B. probeerde met wapens en explosieven de synagoge binnnen te komen. Dat deed hij op 9 oktober, de dag van Jom Kippoer, de heiligste dag binnen het jodendom. In de synagoge waren ongeveer vijftig joden samengekomen. Het had op een groot bloedbad kunnen uitlopen, maar de man kreeg de deur niet open. Daarna schoot hij een vrouw op straat en een man in een shoarmazaak dood, voordat hij door de politie werd overmeesterd. B. filmde de aanslag met een helmcamera en zond de beelden via een livestream op internet uit.

Aan het begin van het proces heeft hij zijn daden bekend. B. houdt joden voor allerlei kwaad verantwoordelijk, waaronder ook de vluchtelingencrisis.

De rechtbank in Magdeburg heeft hem deze maandagmorgen veroordeeld tot levenslang met besondere Schwere der Schuld. Dat betekent dat hij niet na 15 jaar in aanmerking komt voor vervroegde vrijlating. Ook heeft B. Sicherungsverwahrung, preventieve detentie, opgelegd gekregen. Daarmee kunnen veroordeelden vast blijven zitten als ze een gevaar vormen voor de maatschappij. B. is veroordeeld voor tweevoudige moord, meervoudige poging tot moord en voor haatzaaien. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Na Hanau: 'Warme woorden veranderen niets'

Na Hanau: 'Warme woorden veranderen niets'

Een jaar geleden schoot een racist negen mensen en zijn moeder dood in Hanau. De nabestaanden eisen meer actie.

Lees meer

Warum, wieso: mag je zo hard rijden op de Autobahn?

Warum, wieso: mag je zo hard rijden op de Autobahn?

Snelwegen zonder maximumsnelheid horen echt bij Duitsland. Maar hoe lang nog? Aflevering 5: Tempolimit

Lees meer

De aanslag

De aanslag

Moet je politieke woede wel kanaliseren, vraagt Merlijn Schoonenboom zich af na de bestorming van het Capitool, en eerder de Rijksdag.

Lees meer

Tijdlijn jaaroverzicht Duitsland in 2020

Tijdlijn jaaroverzicht Duitsland in 2020

Terugblik op dit uitzonderlijke jaar met een interactieve tijdlijn.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger