Duitslandweb logo Duitslandweb

Dader aanslag Halle veroordeeld tot levenslang

Kort nieuws - 21 december 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De dader van de aanslag in Halle is veroordeeld tot levenslang. Hij probeerde in oktober 2019 een aanslag te plegen op een synagoge. Toen dat niet lukte, schoot hij twee mensen buiten de synagoge dood.

De aanslag in Halle geldt als een van de ergste antisemitische misdaden van de Duitse naoorlogse geschiedenis. De 28-jarige rechts-extremist Stephan B. probeerde met wapens en explosieven de synagoge binnnen te komen. Dat deed hij op 9 oktober, de dag van Jom Kippoer, de heiligste dag binnen het jodendom. In de synagoge waren ongeveer vijftig joden samengekomen. Het had op een groot bloedbad kunnen uitlopen, maar de man kreeg de deur niet open. Daarna schoot hij een vrouw op straat en een man in een shoarmazaak dood, voordat hij door de politie werd overmeesterd. B. filmde de aanslag met een helmcamera en zond de beelden via een livestream op internet uit.

Aan het begin van het proces heeft hij zijn daden bekend. B. houdt joden voor allerlei kwaad verantwoordelijk, waaronder ook de vluchtelingencrisis.

De rechtbank in Magdeburg heeft hem deze maandagmorgen veroordeeld tot levenslang met besondere Schwere der Schuld. Dat betekent dat hij niet na 15 jaar in aanmerking komt voor vervroegde vrijlating. Ook heeft B. Sicherungsverwahrung, preventieve detentie, opgelegd gekregen. Daarmee kunnen veroordeelden vast blijven zitten als ze een gevaar vormen voor de maatschappij. B. is veroordeeld voor tweevoudige moord, meervoudige poging tot moord en voor haatzaaien. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

‘Stikstof is geen ‘heißes Thema’ in Duitsland’

‘Stikstof is geen ‘heißes Thema’ in Duitsland’

Hoe kan het dat Duitsland geen stikstofcrisis heeft en Nederland wel?


Lees meer

De punkers

De punkers

Duitse media gebruiken de punker als symbool voor maatschappelijke ontwrichting, ziet een verbaasde Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Duitse superhelden

Duitse superhelden

Duitsland heeft een gebrek aan superhelden en dat heeft het aan zichzelf te wijten, schrijft Carsten Brzeski.


Lees meer

Herdenken: dilemma's en discussies

Herdenken: dilemma's en discussies

Een selectie van onze artikelen over herdenken in Nederland en Duitsland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger