Duitslandweb logo Duitslandweb

Aanslagpleger Halle bekent zijn daden

Kort nieuws - 22 juli 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Negen maanden na de aanslag op een synagoge in Halle is het proces tegen verdachte Stephan B. dinsdag van start gegaan. De 28-jarige rechts-extremist bekende en sprak in de rechtszaal in Magdeburg uitvoerig over zijn daden.

Op de eerste dag van het proces in Magdeburg heeft Stephan B. bekend dat hij probeerde om met wapens en explosieven de synagoge binnnen te komen. Dat deed hij op 9 oktober, de dag van Jom Kippoer, de heiligste dag binnen het jodendom. B. houdt joden voor allerlei kwaad verantwoordelijk, waaronder ook de vluchtelingencrisis.

Op vragen naar zijn persoonlijke achtergrond sprak B. meerdere malen over migranten in zijn dorp in Saksen-Anhalt. Hij gaf aan zich te hebben bewapend tegen de toestroom van migranten. De rechter dreigde B. uit de zaal te zetten, omdat hij zich niet onthield van stevig racistisch taalgebruik.

B. wekte de indruk altijd erg op zichzelf en vooral online actief te zijn geweest. Na zijn middelbare school heeft B. zes maanden in militaire dienst in Nedersaksen gezeten. Zijn studie brak hij vanwege gezondheidsproblemen vroegtijdig af, daarna had B. geen toekomstplannen meer: "Na 2015 besloot ik niets meer voor de samenleving te doen", aldus B. volgens Tagesschau.

De aanslag in Halle had een grote impact in Duitsland. Stephan B. probeerde de deur van de synagoge in Halle open te schieten en gebruikte ook explosieven. Binnen waren ongeveer vijftig joden samengekomen ter gelegenheid van Jom Kippoer, Grote Verzoendag. Het had op een groot bloedbad kunnen uitlopen, maar de man kreeg de deur niet open. Daarna schoot hij een vrouw op straat en een man in een shoarmazaak dood, voordat hij door de politie werd overmeesterd. Van de moord op de voorbijlopende vrouw gaf B. aan spijt te hebben. Hij doodde haar naar eigen zeggen om niet voor schut te staan. B. filmde de aanslag met een helmcamera en zond de beelden via een livestream op internet uit. 

Stephan B. wordt onder meer aangeklaagd voor twee moorden en 68 keer poging tot moord - naast de mensen in de synagoge zou hij op zijn vlucht nog anderen hebben geprobeerd te doden. De openbaar aanklager verwijt hem "vanuit een antisemitische, racistische en xenofobe overtuiging een moordaanslag op burgers met het joodse geloof" te hebben gepland. Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij levenslang en tbs krijgen. Lees meer bij Tagesschau en Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Rechts-extremisme':

Twee jaar na aanslag Hanau: minister wil lessen trekken

Twee jaar na aanslag Hanau: minister wil lessen trekken

Zaterdag is de aanslag waarbij negen mensen omkwamen precies twee jaar geleden.


Lees meer

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

De aan de AfD gelieerde Erasmus-stichting maakt aanspraak op 70 miljoen subsidie. Dat wekt weerstand.


Lees meer

Twee jaar na aanslag Halle: antisemitisme toegenomen

Twee jaar na aanslag Halle: antisemitisme toegenomen

De aanslag op een synagoge in Halle op 9 oktober 2019 veroorzaakte een schokgolf in Duitsland.


Lees meer

Zaak extreemrechtse dreigbrieven breidt zich uit

Zaak extreemrechtse dreigbrieven breidt zich uit

Het vermoeden is dat een rechts-extremistisch netwerk binnen de politie in Hessen actief is.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger