Grote coalitie wil sparen
Nieuws

Achtergrond - 25 oktober 2005

(25 oktober 2005) Tijdens de tweede ronde van coalitieonderhandelingen hebben CDU/CSU en SPD besloten alles in het werk te stellen om het Duitse begrotingstekort terug te dringen. In de komende veertien maanden wil de grote coalitie 35 miljard euro besparen om in 2007 te kunnen voldoen aan het begrotingscriterium van de Europese Unie.

Beide partijen zijn het gisteren eens geworden over de noodzaak van grootschalige besparingen in Duitsland. Edmund Stoiber, CSU-voorzitter en beoogd minister van Economische Zaken, sprak van “de grootste begrotingssanering in de Duitse geschiedenis”. Angela Merkel, voorzitter van de CDU en toekomstig bondskanselier, noemde de noodzaak om bezuinigingen door te voeren “een zware last en erfgoed” van zeven jaar rood-groene regering. Zij voegde hieraan toe: “de wil is er, maar de opgave is niet te onderschatten”.

Met de voorgenomen bezuinigingen willen de partijen voldoen aan het Stabiliteitspact van de Europese Unie, waarin is afgesproken dat het begrotingstekort van EU-landen niet hoger dan drie procent van het bruto binnenlands product mag zijn.

Hoewel de partijen nog niet over concrete maatregelen hebben gesproken, werd er in de Duitse media volop gespeculeerd over belastingverhogingen en andere bezuinigingsmaatregelen. Volgens boulevardkrant Bild Zeitung zijn de coalitiepartners het al eens over een verhoging van de BTW van 16 naar 20 procent. De SPD wees eerder in haar verkiezingsprogramma een verhoging van de BTW af, waar de CDU sprak van een BTW-verhoging naar 18 procent.

In Duitsland worden net als in Nederland twee verschillende BTW-tarieven gehanteerd. Naast het gewone tarief van 16 procent, wordt een gereduceerd tarief van 7 procent geheven op voedingsmiddelen, medische hulpmiddelen en bepaalde diensten op maatschappelijk en cultureel gebied.

Vandaag zullen speciale werkgroepen, samengesteld uit beide partijen, vergaderen over de toekomst van kernenergie in Duitsland.

De derde ronde van de coalitieonderhandelingen zal donderdag plaatsvinden. Dan zal verder worden gesproken over de nationale begroting, de toestand van de arbeidsmarkt, het Europa-beleid en het milieu- en energiebeleid. Angela Merkel waarschuwde dat met het oog op de dramatische bezuinigingen de coalitieonderhandelingen nog kunnen mislukken: “De coalitie is nog niet in kannen en kruiken”. Volgens haar zal de grote coalitie niet tegen iedere prijs tot stand komen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger