Eerste oriënterende gesprekken
Nieuws

Achtergrond - 21 september 2005

(21 september 2005) Vandaag, de derde dag na de verkiezingen, beginnen de eerste oriënterende gesprekken voor de kabinetsformatie. De SPD en Die Grünen zitten vandaag rond de tafel. Morgen gaat kanselierskandidaat Angela Merkel (CDU) in gesprek met zowel FDP als de SPD. De Duitse media speculeren over de verschillende kleuren die de coalitie zou kunnen krijgen. De CDU/CSU en SPD lijken eerst alle overige mogelijkheden te willen onderzoeken, alvorens de onderhandelingen voor een grote coalitie te beginnen.

In een stemming binnen de nieuwe CDU/CSU-fractie werd Merkel gisteren overtuigend (98,6 procent vóór) herkozen als fractievoorzitter. Dit geeft haar een mandaat om namens de christen-democraten de coalitieonderhandelingen te gaan voeren.

Dit belette CDU/CSU-prominenten Wolfgang Schäuble en Christian Wulff evenwel niet om zich uit te spreken voor een zwart-geel-groene ‘Jamaica’-coalitie. Zij zien veel overeenkomsten tussen de CDU/CSU, FDP en Die Grünen. Wulff, minister-president van de deelstaat Nedersaksen, wees vooral op het begrip ‘duurzaamheid’, dat beide partijen in hun financiële beleid nastreven om komende generaties schulden te besparen. Reinhard Bütikofer (Die Grünen) verklaarde dat zijn partij niet de “hulpmotor” is voor de uitvoering van het neoliberale gedachtegoed, en achtte de kans op een ‘Jamaica’-coalitie klein.

De SPD doet een laatste poging om de FDP warm te maken voor een ‘stoplicht’-coalitie. Kurt Beck, vice-voorzitter van de SPD sprak de hoop uit dat de FDP “ten minste bereid zou zijn om oriënterende gesprekken te voeren”. De voorzitter van de liberalen, Guido Westerwelle, verklaarde echter direct na de verkiezingen niet mee te zullen werken aan een coalitie met de SPD en Die Grünen. Franz Müntefering werd gisteren eveneens herkozen als SPD-fractievoorzitter.

Mochten de onderhandelingen voor ‘Jamaica’ en ‘stoplicht’ op niets uitlopen, dan lijkt de vorming van een grote coalitie tussen SPD en CDU/CSU het enige alternatief. Joschka Fischer heeft aangekondigd om in dat geval niet de oppositie in de Bondsdag te zullen leiden. Hij zal zijn Bondsdag-mandaat aannemen, maar kiezen voor een rol in de achtergrond. “Het is nu het moment voor een keerpunt”, gaf Fischer als reden voor zijn besluit.

Deze beslissing betekent waarschijnlijk een geleidelijk einde van zijn 25-jarige politieke carrière in Duitsland. Fischer begon in 1981 als woordvoerder van Die Grünen, de voorloper van de huidige Bündnis 90/Die Grünen en was vanaf dat moment onafgebroken prominent aanwezig in de Duitse politiek. Tijdens beide rood-groene kabinetten verwierf Jochka Fischer veel internationaal respect door zijn rol als minister van Buitenlandse Zaken.

ZDF.Heute.de
Jamaika auf dem Vormarsch?
Triumph für Merkel

Spiegel Online
Die Münte-Merkel-Show
SPD und Union bezirzen die kleinen

Die Welt
Sonderbare Sondierungsgespräche

FAZ.NET
"So geht das nicht"
Fischers kleiner Abschied 

Financial Times Deutschland
Union umgarnt Grüne
Die Koalitionsoptionen in überblick

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger