Vakbond: Duitsers werken te lang

Achtergrond - 15 september 2008

(15 september 2008) Volgens de vakbond DGB werken Duitsers veel te lang. Uit een onderzoek van de EU blijkt dat zij per week 41,1 uur aan de baas besteden, terwijl de Duitse cao’s voorzien in gemiddeld 37,6 uur.

Afb: sfllaw, www.flickr.comDe DGB ziet in de jongste cijfers een onwenselijke ontwikkeling. In 2003 maakte de gemiddelde werknemer nog zo’n 37,8 uur. “Deze trend is schadelijk voor de werkgelegenheid, de gezondheid en het gezinsleven”, aldus DGB-voorzitter Michael Sommer.

De stijging wordt vooral veroorzaakt door het extra aantal overuren dat de Duitse werknemer draait. Een reden hiervoor kan zijn dat steeds minder Duitse bedrijven zich steeds minder aantrekken van de cao of zelf afspraken maken met werknemers over werktijden.

Volgens Sommer is dit dan ook de reden waarom de DGB pleit voor arbeidstijdverkorting. “Wie gemotiveerde werknemers wil, moet ze lucht verschaffen”, stelt hij. “Daarbij hebben meer mensen kans op een baan, wanneer het werk over meerdere schouders wordt verdeeld.”

Overigens zijn de Duitsers volgens het onderzoek niet de hardste werkers van de Europese Unie. De Bulgaren en Roemenen zijn met 41,7 uur per week het langst van huis, gevolgd door de Britten (41,4 uur) en de Tsjechen (41,2). De Fransen werken met 37,7 uur het minst van de Europeanen. Nederlanders voldoen met een veertigurige werkwerk precies aan het Europees gemiddelde.

Voordelig voor de Duitsers is dat zij meer betaalde vakantiedagen hebben dan de meeste andere werkende EU-burgers. Een gemiddelde Duitser heeft dertig dagen per jaar betaald verlof, drie dagen minder dan koploper Zweden. Nederland verkeert met 25 vakantiedagen in de middenmoot, terwijl de Esten en Cyprioten met twintig dagen het kortst genieten van een doorbetaalde vakantie.      

                                                                                             welt.de / heute.de

Afbeelding:Lees ook op het Duitslandweb:

sfllaw, www.flickr.com

Lees ook op het Duitslandweb:
Ambtenaren in deelstaten staken
Geen toenadering CDU en vakbonden 
Debat over arbeidstijdverlenging 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger