Duitsers innovatief maar weinig ondernemend
Nieuws

Achtergrond - 2 juni 2008

(2 juni 2008) Duitsland is Europees kampioen innovatie. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim duizend internationale ondernemers. Toch moet Duitsland uitkijken want vooral andere landen profiteren van het Duitse succes.

Afbeeling: www.flickr.com, Dieter DrescherIn het door Ernst & Young uitgevoerde onderzoek krijgt Duitsland wereldwijd een derde plaats toegekend, achter de Verenigde Staten en China. In Europa steekt de Bondsrepubliek met kop en schouders boven de rest uit. Ook belangrijke economieën als Japan en India worden door de ondernemers langer ingeschat dan de Duitsers.

Toch is er niet alleen goed nieuws voor het Duitse bedrijfsleven. Slimme uitvinders zijn er in Duitsland genoeg, het ontbreekt echter aan goede ondernemers om de innovatieve ideeën uit te voeren. Het vertrouwen in de Duitse ondernemersgeest is klein waardoor bedrijven in andere landen Duitse innovatie omzetten in commercieel succes.

Producten als de videorecorder, de fax en de MP3-speler zijn grotendeels in Duitsland ontwikkeld. Het waren echter vooral buitenlandse ondernemingen die deze producten uiteindelijk succesvol op de markt wisten te brengen. Als er niets verandert, zullen de Duitsers vaker toe moeten kijken hoe het buitenland profiteert van slimme Duitse uitvindingen.

Een van de oplossingen die met het onderzoek wordt aangedragen is het versterken van de relatie tussen wetenschap en bedrijfsleven. De aantrekkingskracht van Duitse universiteiten is groot. Steeds meer studenten uit het buitenland kiezen voor een studie in Duitsland. Het is zaak deze studenten aan het Duitse bedrijfsleven te binden voordat ook zij weer met hun kennis zijn vertrokken.

Welt.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger