Voor Berlijn op het internet geen .de, maar .berlin
Nieuws

Achtergrond - 7 januari 2008

(7 januari 2008) Wie weet eindigen Berlijnse internetadressen binnenkort op .berlin in plaats van op .de. Een groep Berlijnse ondernemers probeert dat voor elkaar te krijgen. Maar ambtelijke molens draaien traag.

De Brandenburger Tor. Afbeelding: medienfrech, www.flickr.com Zou het niet handig zijn als elk Berlijnse bedrijf intuïtief te vinden is dankzij het nieuwe achtervoegsel .berlin (ook wel Top Level Domain)? Het is een idee van de Berlijnse ondernemer Dirk Krischenowski, initiatiefnemer van het project Dotberlin. Hij krijgt bijval van een reeks ondernemingen uit de Duitse hoofdstad.

De website van het museum voor de Berlijnse Muur aan de Bernauerstrasse zou dan www.mauermuseum.berlin kunnen heten. Of het adres van de burgemeester Klaus Wowereit: www.bürgemeister.berlin. Lekker makkelijk en herkenbaar. Het nieuwe achtervoegsel is weliswaar langer dan de meeste Top Level Domains, maar .travel en .museum bestaan ook, dus waarom niet, redeneert Krischenowski.

Politiek lauwwarm

Het Berlijnse stadsbestuur, de Senat, staat niet echt te springen om het nieuwe Top Level Domain. Politici zijn bang voor de reputatie van de stad als er adressen als www.ficken.berlin in omloop komen.

Daar is Krischenowski op voorbereid. Samen met de Joodse gemeenschap van Berlijn heeft hij een lijst met verboden .berlin-adressen samengesteld, holocaust.berlin bijvoorbeeld.

Trage molens

Om zijn idee te verwerkelijken, moet de Berlijnse ondernemer het nieuwe achtervoegsel aanmelden bij de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), een Amerikaanse instantie die het alleenrecht heeft op de beslissing welke Top Level Domains mogen worden geïntroduceerd. ICANN wordt ook wel ‘de internetregering’ genoemd.

De instantie gaat echter bijzonder behoedzaam te werk. Al sinds eind 2005 wikt en weegt het ICANN over de toelating van nieuwe Top Level Domains. Een doorbraak is nog niet in zicht.

De kwestie van .berlin wordt bemoeilijkt door het dorpje Berlin in Sleeswijk-Holstein. Dat is 22 jaar ouder dan de Duitse hoofdstad en wil niet met lege handen komen te staan. Wereldwijd zijn er veertig Berlijns.

Het inschrijfgeld voor het ICANN - 250 duizend euro - heeft Krischenowski inmiddels bijeen.

De website van Dotberlin.

Welt Online 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger