Tien kandidaten voor elite-universiteiten
Nieuws

Achtergrond - 23 januari 2006

(23 januari 2006) Duitse wetenschapsorganisaties hebben tien universiteiten geselecteerd die elite-universiteit kunnen worden. Daarnaast krijgen in totaal 36 wetenschappelijke instellingen geld voor nieuwe onderzoeksprojecten. Met deze maatregelen wil Duitsland het universitaire onderzoek op topniveau brengen. Oppositiepartij Die Grünen is bang dat de kwaliteit van de overige universiteiten hieronder zal lijden.

De Duitse wetenschappelijke onderzoeksorganisatie DFG en de wetenschapsraad maakten vrijdag in Bonn de namen van de tien universiteiten bekend die hun voorstel mogen uitwerken. In oktober van dit jaar zullen er vier of vijf daadwerkelijk tot elite-universiteit worden gekozen. Deze universiteiten krijgen tot 2011 zo'n 21 miljoen euro per jaar extra. De tien kandidaten zijn: de technische universiteiten van Aken en München, de universiteiten van Bremen, Freiburg, Heidelberg, Karlsruhe, Tübingen en Würzburg, de Freie Universität in Berlijn en de Ludwig-Maximilians-Universität in München.

Daarnaast komen 36 universiteiten in aanmerking voor 39 nieuw op te richten onderzoeksscholen en 41 interdisciplinaire onderzoeksprojecten. In totaal investeert Duitsland tot 2011 bijna twee miljard euro in deze universiteiten. Daarvan neemt de centrale overheid 75 procent voor haar rekening en de deelstaten 25 procent.

De oppositiepartijen Die Grünen en Die Linkspartei zijn tegen dit investeringsprogramma. Zij vrezen dat de universiteiten die niet in aanmerking komen voor extra financiële middelen, er kwalitatief steeds verder op achteruit zullen gaan. Dit levert een paar topuniversiteiten op, zo luidt de kritiek, en bevordert overal elders slechts de middelmaat.

In totaal telt Duitsland zo'n 170 universiteiten. Hiervan hadden zich 27 universiteiten opgegeven om elite-universiteit te mogen worden. De overige universiteiten kunnen zich in april aanmelden voor een tweede selectieronde.

FAZ.NET
Zehn Hochschulen können Elite-Unis werden

Spiegel Online
Die glorreichen Zehn

Frankfurter Rundschau Online
Kritik an Uni-Leuchttürmen

Süddeutsche Zeitung
Da waren es nur noch zehn

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger