Universiteiten München, Karlsruhe nu 'elite'
Nieuws

Achtergrond - 13 oktober 2006

(13 oktober 2006) Twee universiteiten in München en de TU Karlsuhe hebben als eerste in Duitsland de felbegeerde status van top-onderwijsinstelling gekregen. De elite-universiteiten ontvangen een miljoenenbonus om de wereldtop te bereiken.

Dankzij de nieuw verworven status krijgen de Ludwig-Maximilians-Universität en de TU München - beide uit de Beierse hoofdstad - en de TU Karlsruhe de beschikking over een bedrag van in totaal 100 miljoen euro. Dat moet de drie universiteiten in staat stellen zich binnen vijf jaar te nestelen aan de universitaire wereldtop. De winnaars lieten zeven universiteiten achter zich, waaronder gerenommeerde als die van Heidelberg en Freiburg.

Opvallend is het oosten van Duitsland met lege handen staat. Dat het beladen debat over ongelijke kansen van het oosten weer flink oplaait, is daarmee niet uitgesloten. Een ander saillant gegeven is dat zeven van de tien geselecteerde universiteiten zich in de zuidelijke deelstaten Baden-Württemberg en Beieren bevinden. De Frankfurter Allgemeine Zeitung berichtte over woedende uitbarstingen van deelstaatpremiers die tevergeefs voor 'hun' universiteiten hadden gelobbyd. De jury, bestaande uit 27 toonaangevende wetenschappers, hield echter vol dat de universiteiten puur op hun wetenschappelijke merites beoordeeld waren.

Het idee om Duitse elite-universiteiten aan te wijzen en financieel fors te steuen, kwam twee jaar geleden van de rood-groene regering van oud-kanslier Gerhard Schröder (SPD). De 'academische Oscars' zijn dit jaar voor het eerst uitgereikt, in de hoop dat de Duitse topuniversiteiten het binnenkort kunnen concurreren met universiteiten als Harvard en Cambridge.

Niet alleen de winnaars krijgen een financiële opsteker. 36 universiteiten ontvangen geld om nieuwe onderzoeksscholen en onderzoeksprojecten op te zetten. In totaal investeert Duitsland bijna twee miljard euro in de universiteiten. Driekwart hiervan komt van de centrale overheid, de rest wordt door de deelstaten bijgedragen. In april 2007 kunnen de overige universiteiten zich aanmelden voor de prijzenslag van volgend jaar.

Critici vrezen dat de kwaliteit van minder goede universiteiten er zonder extra financiële steun op achteruit zal gaan. Zij pleiten ervoor het geld te verdelen over alle universiteiten, zodat die zich kunnen voorbereiden op de verwachte toename van studenten. Collegezalen zijn al jaren overvol en het aantal studenten zal de komende jaren waarschijnlijk stijgen van 1,96 miljoen naar 2,7 miljoen in 2014.

Of de uitverkoren Duitse topuniversiteiten zich in de toekomst kunnen meten met hun Engelse en Amerikaanse concurrenten, valt nog te bezien. Onlangs presenteerde de Engelse krant The Times een lijst van de beste universiteiten ter wereld. Geen enkele Duitse universiteit haalde de top vijftig. De beste Nederlandse universiteit was de TU Eindhoven, op een 67ste plaats.

ZDF Heute
Erste Elite-Unis in Karlsruhe und München
Harvard in Würzburg?

FAZ.net
Exzellenz-Eklat: Nur drei Unis kommen durch

Spiegel Online
Deutschland kürt seine Super-Unis

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger