Studeren in München: duur, maar de moeite waard
Zegt de rector van de Ludwig-Maximilians-Universität

Achtergrond - 2 april 2007

Om de wetenschap in Duitsland op topniveau te stimuleren krijgen tien Duitse universiteiten de status ‘elite’. Rector Bernd Huber van de Ludwig-Maximilians-Universität (LMU) over de kersverse elitestatus van zijn universiteit, studeren en wonen in München.

Onder de drie universiteiten die inmiddels de elitestatus hebben gekregen, bevinden zich twee uit München, uw Ludwig-Maximilians-Universität en de TU. Is het niveau in München zo hoog?

Voor ons kwam de uitverkiezing niet als een verrassing. München heeft veel gedaan om de wetenschap te stimuleren. Ook in het verleden hebben de universiteiten in München altijd tot de besten behoord. De LMU staat bijvoorbeeld wereldwijd op plaats 50 en is daarmee de beste universiteit in Duitsland. Alle onderzoeken laten zien dat wij meedoen met de grote jongens.

Wat maakt de universiteiten in München zo speciaal?

Het zou aanmatigend zijn te zeggen dat alleen München heilig is. Er zijn verder ook uitstekende universiteiten, bijvoorbeeld de universiteiten in Berlijn. Maar wat de LMU aantrekkelijk maakt, is dat we een zeer uitgebreid aanbod aan vakken hebben en de mogelijkheid om combinaties van vakken te kiezen, bijvoorbeeld in de geesteswetenschappen. We hebben, geloof ik, 160 vakken. We zijn de klassieke “complete universiteit”, die reikt van de A van archeologie tot de Z van zoölogie. Er is haast niets dat je aan de LMU niet kunt studeren.

Van de 45 duizend LMU-studenten komen er zevenduizend uit het buitenland. Daaronder bevinden zich maar 24 Nederlanders. Dat is wel erg weinig.

We hebben studenten uit de hele wereld, van China tot Zuid-Amerika. Zij maken het leven hier in de stad een stuk kleurrijker, gevarieerder en interessanter. Dat er niet zo veel Nederlanders tussen zitten, vind ik eerlijk gezegd ook verbazingwekkend. Dat zou, denk ik, kunnen betekenen dat die eerder in Aken of in een regio dicht bij Nederland studeren.

In Nederland is het voor studenten soms moeilijk woonruimte te vinden. Hoe zit dat in München?

Woonruimte is één van de grootste problemen van München. De stad is heel aantrekkelijk; niet alleen voor studenten, maar ook voor werknemers en voor rijkere mensen. Maar München heeft wel de hoogste huren in Duitsland. Het is niet altijd even makkelijk goedkope woonruimte of überhaupt een woning te vinden. We proberen dat op te lossen door aan het begin van elk semester een grote campagne te houden waarin we mensen stimuleren om kamers en woningen aan studenten te verhuren.

Dat klinkt niet heel aantrekkelijk voor de arme student.

Je moet de voordelen van München niet vergeten: met de auto ben je in vijf uur in Venetië. In anderhalf uur ben je in de Alpen om te skiën. Er is de prachtige omgeving van München met haar vele meertjes. Er is de stad zelf met haar enorm grote cultuuraanbod. In een andere stad kun je misschien goedkoper studeren, maar niet noodzakelijkerwijs beter.

Is het voor studenten makkelijk om in München een bijbaan te vinden?

Dat is nu de andere kant van het verhaal. München is één van de economisch sterkste regio’s in Duitsland en daarom ook voor studenten aantrekkelijk. Het is hier relatief eenvoudig een bijbaan te vinden naast je studie. Ten tweede heb je in München juist voor de geesteswetenschappen veel uitgeverijen. München is één van de grootste uitgeverssteden van Europa. Als je bijvoorbeeld in de geesteswetenschappen studeert, heb je dan als student de kans om heel makkelijk met potentiële uitgevers in contact te komen. Dat is iets wat München als locatie om te studeren heel aantrekkelijk maakt. Er zijn veel mensen die in München studeren en hier dan meteen ook een baan vinden.

Wat kost een jaar studeren aan de LMU gemiddeld ongeveer?

Dat ligt er natuurlijk aan wat voor levensstijl je hebt, wat je eigen voorstellingen zijn hoe je wilt leven. Maar op vijf- tot zeshonderd euro per maand moet je wel rekenen. Dat kun je het wel mee redden. Per jaar komt dat neer op ongeveer zes- tot zevenduizend euro.

Kun je München nou een echte studentenstad noemen? Is het aandeel van studenten in de bevolking groot?

Ja, dat kun je wel zeggen. München heeft 1,3 miljoen bewoners. Als je alle universiteiten bij elkaar optelt, komt dat neer op zo’n 85 tot 95 duizend studenten. Op die manier vormt het studentenleven natuurlijk wel München. Niet in alle wijken even veel, maar hier bijvoorbeeld in de wijk Schwabing neemt de universiteit duidelijk een heel centrale plek in.

Misschien een rare vraag: Weet u hoe de studenten het studeren in München bevalt?

Ik denk dat München gemiddeld gezien een heel aantrekkelijke stad is om te studeren. Die waarneming verschilt natuurlijk per individu, maar ik heb de ervaring dat de meeste mensen een heel goede herinnering aan hun studie overhouden. Waar je ook studeert, je studietijd is natuurlijk altijd een aantrekkelijke fase van het leven. Je bent relatief onafhankelijk en vrij om je te ontwikkelen zoals je wilt. München biedt je alle kansen om dat te verwezenlijken.

Reacties

Malvin - 15 augustus 2015 15:13

8 jaar verder maar weinig veranderd als ik het zo lees: nog steeds duur, moeilijk om een kamer te vinden, etc. Maar goed, voor Nederlandse begrippen valt het ook wel mee als je het vergelijkt met Utrecht of Amsterdam. Over het algemeen een hele gave stad!

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger