Compromis over Duitse elite-universiteiten bereikt
Nieuwsflash

Achtergrond - 8 juni 2004

(8 juni 2004) Duitsland wil tot 2010 bijna twee miljard euro investeren in de opbouw van elite-universiteiten. Dat maakte de Duitse minister van Onderwijs Edelgard Bulmahn (SPD) gisteren bekend. De regering betaalt daarvan 75 procent, de deelstaten 25 procent. Een 'pact voor onderzoek en innovatie' moet onderzoeksorganisaties steunen, die jaarlijks 3 procent van hun begroting extra uitbetaald krijgen. Dit leidt alleen volgend jaar al tot extra regeringsuitgaven van meer dan 100 miljoen euro.

Met het nu gesloten compromis is een einde gekomen aan een wekenlange strijd tussen minister Bulmahn en deelstaatministers voor wetenschap over het creëren van topuniversiteiten en prestatiecentra voor toponderzoek (clusters genoemd). De SPD-partijtop had begin dit jaar voorgesteld elite-universiteiten naar Amerikaans voorbeeld in Duitsland op te richten. De deelstaten wilden tegelijkertijd ook onderzoeksafdelingen op verschillende gerenommeerde universiteiten. Er zal nu naar dertig van dergelijke afdeling worden gestreefd en naar ongeveer veertig zogenoemde Graduiertenscholen voor promovendi .

Bulmahn verzekerde de universiteiten dat het hier om extra geld voor onderzoek gaat en dat er niet elders in de onderwijsuitgaven wordt gekort. Een jury zal over de verdeling van het extra geld beslissen.Om voor het extra geld (gemiddeld 25 miljoen euro) in aanmerking te komen moeten universiteiten dus met elkaar concurreren. Drie criteria waaraan de universiteiten in ieder geval moeten voldoen, om als topuniversiteit erkend te worden, zijn het hebben van een internationaal gerenommeerd wetenschappelijk centrum, een Graduiertenschool en een eigen sluitend ontwikkelingsconcept over een wereldwijd erkende 'Leuchtturm der Wissenschaft'.

Bulmahn gaat er van uit, dat bij de volgende zitting van de commissie van Bond en deelstaten op 5 juli in Bonn, deze afspraken worden vastgelegd.

Der Spiegel
Bulmahn prescht mit Milliardenprogramm vor

Süddeutsche Zeitung
Da waren es zehn

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Milliarden für Elite-Hochschulen

Die Welt
Durchbruch für Elite-Universitäten

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger