CDU/CSU stelt ministersploeg voor 
Nieuws

Achtergrond - 17 oktober 2005

(17 oktober 2005) Angela Merkel stelt vandaag, voor het begin van de eerste coalitiebesprekingen tussen CDU/CSU en SPD, haar ministersploeg voor. Zij is "omgeven door mannen met eigen machtspretenties", aldus Spiegel Online. De benoemingen hebben opnieuw tot onenigehid tussen Merkel en Stoiber geleid.

Angela Merkel (1954, CDU) is de eerste vrouwelijke bondskanselier en de eerste die is opgegroeid in de DDR. Merkel is van huis uit natuurkundige. Vanaf 1989 verliep haar politieke carrière steil omhoog: van woordvoerder via vice-voorzitter van de CDU, twee ministersposten onder Kohl en het CDU-voorzitterschap heeft ze het nu tot kanselier geschopt.
Horst Seehofers (1949, CSU) benoeming tot minister voor Consumentenbelangen en Landbouw is omstreden. Binnen de CSU geldt hij als te sociaal-democratisch en zijn kritiek op het CDU-gezondheidsbeleid vorig jaar werd hem niet in dank afgenomen. De Duitse pers speculeert dat Stoiber hem als minister wil, zodat hij niet vanaf de zijlijn kritiek op de regering kan uiten.
Ursula von der Leyen (1958, CDU), wordt minister van Familieaangelegenheden. Von der Leyen,  moeder van zeven kinderen, studeerde medicijnen en deed wetenschappelijk onderzoek in de Verenigde Staten. In 2003 werd ze minister voor Sociale Zaken, Familie, Vrouwen en Gezondheid in Nedersaksen. Sinds begin dit jaar is ze voorzitter van de CDU-familiecommissie 'Eltern, Kind, Beruf'.
Thomas de Maizière (1954, CDU) zei vorige week nog dat hij niet weg wil uit Saksen, waar hij minister van Binnenlandse Zaken is, maar wordt nu toch de chef van de kanselarij. De Maizière begon zijn carrière onder de Berlijnse burgemeesters Von Weiszäcker en Diepgen. In de jaren negentig was hij chef van de kanselarijen van Mecklenburg-Vorpommern en Saksen. Hij is een neef van de laatste DDR-minister-president Lothar de Mazière.

De benoemingen hebben overigens al direct voor onenigheid tussen Merkel en Stoiber geleid. Merkel wilde Seehofer, die haar na de verkiezingen verweet dat haar campagne niet sociaal genoeg was, niet als tweede minister namens de CSU. Ze zou daarom CSU-er Michael Glos vrijdag hebben gevraagd als minister van Defensie, om te voorkomen dat Seehofer in haar regering zou komen. Zij deed dit zonder Stoiber vooraf te raadplegen. Dat accepteerde de komende minister van Economische Zaken niet. Benoemingen van CSU-ministers, zo liet hij weten, zijn zijn zaak en schoof Seehofer alsnog naar voren. Die was overigens onder Helmut Kohl ook al eens minister, toen van Gezondheid.

Spiegel Online
Umzingelt von Machtmenschen
Stoiber empört über Merkels Alleingang

ZDF Heute.de
Letztes Tauziehen um Ministerämter

FAZ.NET
Stoiber nimmt Seehofer mit ins Kabinett

Süddeutsche Zeitung
"Stoiber hatte Angst vor Seehofer"

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger