CDU/CSU wint zetel in Dresden
Nieuws

Achtergrond - 3 oktober 2005

(3 oktober 2005) De CDU/CSU heeft gisteren bij de verlate verkiezingen in kiesdistrict Dresden I één zetel in de Bondsdag gewonnen. Op landelijk niveau hebben de christen-democraten nu in totaal 226 zetels, vier zetels meer dan de SPD. De verkiezingen in Duitsland zijn daarmee definitief ten einde.

In de voorlopige uitslag van het kiesdistrict in Dresden heeft Andreas Lämmel (CDU) 36,99 procent van de ‘eerste stemmen’ gekregen, Marlies Volmer (SPD) 32,13 procent en Katja Kipping (Die Linkspartei) 19,7 procent. In Duitsland brengt de kiezer twee stemmen uit. De eerste stem, de Erststimme, vertegenwoordigt het persoonlijke aspect van het kiesstelsel. Deze stem wordt uitgebracht op een kandidaat in het kiesdistrict.

Op basis van de 'tweede stem', de Zweitstimme die wordt uitgebracht op een partij, heeft de SPD gewonnen. De tweede stem wordt uitgebracht op een partij uit het kiesdistrict. Het resultaat van de Zweitstimme bepaalt het aantal zetels van een partij in de Bondsdag. De SPD haalde 27,9 procent van de Zweitstimmen, 2 procentpunten meer dan de CDU.

De liberale FDP won aanzienlijk in Dresden en behaalde 16,6 procent van de Zweitstimmen (in 2002 was dit 7 procent). Die Linkspartei.PDS eindigde op bijna 20 procent van de Zweitstimmen en won daarmee 2 procent ten opzichte van 2002. De opkomst in Dresden was 72,3 procent, lager dan het landelijk gemiddelde van 77,7 procent.

Het pokerspel om het kanselierschap is met de uitslag in Dresden nog niet afgelopen. Ronald Koch (CDU), minister-president van de deelstaat Hessen, greep de uitslag van de verkiezingen in Dresden aan om de kanseliersaanspraak van zijn partij andermaal te bevestigen: “Dit betekent: Angela Merkel wordt kanselier”. Hij voegde hieraan toe dat maandag op de zitting van het presidium van de SPD iemand Schröder zou moeten vertellen “dat het nu afgelopen is”.

SPD-Partijvoorzitter Franz Müntefering verklaarde dat “er een oplossing moet zijn voor de kabinetsformatie”. Zijn partij wil dat Gerhard Schröder bondskanselier blijft en hamert op de winst van de ‘tweede stem’ in Dresden, een andere interpretatie van de uitslag dan de CDU/CSU, die hamert op de winst van Andreas Lämmel.

Aanstaande woensdag zullen de twee partijen de onderhandelingen voor de vorming van een grote coalitie voortzetten.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger