CDU/CSU wint in de peilingen ondanks perikelen
Nieuws
Achtergrond - 22 augustus 2005
(22 augustus 2005) Vier weken voor de verkiezingen heeft de CDU/CSU in de nieuwste peilingen 3 procent gewonnen. Dit ondanks de omstreden uitspraken van Stoiber en de discussie rond de benoeming van Paul Kirchhof. Angela Merkel sprak dit weekend haar vertrouwen uit in ‘belastingpaus’ Paul Kirchhof, die na zijn aanstelling in Merkels team van potentiële ministers, direct voor rigoureuze belastingmaatregelen pleitte.
door de redactie
De CDU/CSU stijgt, ondanks de omstreden uitspraken die CSU-kopstuk Edmund Stoiber de afgelopen weken deed, van 41 naar 44 procent in de Politbarometer van de ZDF. Stoiber raakte in opspraak door zijn uitlatingen over de ‘gefrustreerde’ mensen uit het Oosten en de superioriteit van de deelstaat Beieren, waar hij minister-president is. Met de stijging van de CDU/CSU lijkt de opmars van de SPD gestuit. De sociaal-democraten haalden in de peilingen 28 procent, waardoor een ‘grote coalitie’ met de CDU/CSU minder waarschijnlijk is geworden. Wanneer er na de verkiezingen geen enkele partij een meerderheid zou behalen, dan opteert 27 procent van de ondervraagden voor een ‘grote coalitie’, tussen CDU/CSU en SPD.
Financieel expert Paul Kirchhof werd vorige week door Merkel gepresenteerd als toekomstig minister van Financiën. Hij zorgde na zijn benoeming in het Kompetenzteam, de potentiële staatssecretarissen en ministers onder een regering Merkel, direct voor opschudding. Kirchhof pleitte voor een vereenvoudiging van de inkomensbelastingen door de invoering van een algemeen geldend 25-procentstarief, een maatregel die aanzienlijk ingrijpender is dan het huidige verkiezingsprogramma van de CDU voorstelt. De CDU wil de inkomstenbelasting in schijven van 12 tot 39 procent gaan heffen. Hiernaast is Kirchhof tegenstander van de door de CDU gewenste BTW-verhoging van 16 naar 18 procent. Merkel reageerde hierop door te verklaren dat Kirchhof zijn ministerspost zal invullen volgens het CDU-verkiezingsprogramma.
FDP-voorzitter Guido Westerwelle reageerde positief op de benoeming van Kirchhof: “Dergelijke experts hebben wij na de regeringswissel dringend nodig”. De FDP pleit ook voor een vereenvoudiging van het belastingstelsel door invoering van drie belastingschijven van 15, 25 en 35 procent. Volgens de peilingen behalen de FDP en CDU/CSU samen een meerderheid, die vereist is voor het vormen van een regeringscoalitie.
Roland Koch (CDU), minister-president van de deelstaat Hessen, dringt er bij de CDU-partijtop op aan de toetreding van Turkije tot de EU een verkiezingsthema te maken. De CDU staat kritsch tegenover een eventuele toetreding van Turkije. Koch is van mening dat de partij een thema nodig heeft waarop ze de campagne kan toespitsen: “Dat kan bijvoorbeeld de toetreding van Turkije of een waarschuwing tegen een rood-rood-groene coalitie (SPD, Die Linkspartei en Die Grünen, red.) zijn”. Koch staat in Duitsland bekend om zijn neiging in te spelen op 'onderbuikgevoelens'. Zijn herverkiezing als ministerpresident in 1999 had hij grotendeels te danken aan een omstreden handtekeningenactie tegen het wetsvoorstel van de regering Schröder die het bezit van een dubbele nationaliteit mogelijk moest maken. Merkel sprak eerder de wens uit om de het EU-lidmaatschap van Turkije niet tot verkiezingsthema te maken.
Reacties
Geen reacties aanwezig