CDU/CSU en Linkspartei houden partijcongres
Nieuws

Achtergrond - 29 augustus 2005

(29 augustus 2005) Zowel de CDU/CSU als Die Linkspartei hielden afgelopen weekend hun partijcongres voor de verkiezingen. Angela Merkel kondigde een "emotionele campagne" aan, waarin de toetreding van Turkije tot de Europese Unie toch een verkiezingsthema wordt. De christendemocraten juichten hun "Angie" massaal toe. Die Linkspartei profileerde zich als het "enige tegenwicht voor de neoliberale tijdgeest".

Merkel beloofde de tienduizend aanwezige aanhangers op het CDU/CSU partijcongres afgelopen weekend een machtswisseling op 18 september. "Duitsland staat net als in 1949 voor een beslissende nieuwe koers", aldus Merkel. Destijds ging het om het opbouwen van Duitsland, nu om "een nieuw begin", zo hield ze haar toehoorders voor. In tegenstelling tot wat ze vorige week verklaarde zal de toetreding van Turkije tot de Europese Unie wel een verkiezingsthema worden. De CDU is tegen toetreding. De campagne moet emotioneler worden, vindt Merkel. Naast Turkije moet het scheppen van werkgelegenheid het hoofdthema van de laatste campagneweken worden. Ook wil de CDU/CSU waarschuwen voor een rood-rood-groene regering van SPD, Die Grünen en Die Linkspartei.

Merkel, terzijde gestaan door oud-kanselier Helmut Kohl, werd door een uitzinnige menigte toegejuicht. Het publiek was opgewarmd met Queen-songs als 'We are the champions' en 'We will rock you'. Spandoeken met 'Angie' en 'Wir werden Bundeskanzlerin' (als variatie op "Wir sind Papst" toen de Duitse Paus Benedictus XVI werd benoemd) domineerden. Er was een spectaculaire lasershow en daverend applaus voor Merkel. Het verkiezingsprogramma heeft de CDU/CSU in juli al goedgekeurd, dus daar hoefde op deze partijdag niet over te worden gestemd.

Het partijcongres van Die Linkspartei moest het eigen verkiezingsprogramma gisteren wel goedkeuren. Van de driehonderd afgevaardigden stemden er echter maar twee tegen. Lijsttrekker Gregor Gysi presenteerde het programma als het enige tegenwicht voor de neoliberale tijdgeest. "Wij prediken geen water en drinken ondertussen zelf wijn. Nee, wij prediken wijn, en dat is wat men ons kwalijk neemt", aldus Gysi en medestrijder Oskar Lafontaine. Ze benadrukten dat hun verkiezingsprogramma, dat onder meer het invoeren van een wettelijk minimumloon en het terugdraaien van de Hartz-IV-hervormingen inhoudt, realistisch en betaalbaar is. Ook stelde Gysi de aanpassing van de levensomstandigheden in het Oosten van Duitsland aan die van het Westen centraal: "Wij willen écht een vereniging".

Lafontaine verdedigde zich tijdens het congres tegen de verwijten van de Bild-Zeitung als zou hij een "Luxus-Linker" zijn. De boulevardkrant had foto's van Lafontaine voor zijn vakantiehuis op Mallorca afgedrukt. "Iemand die links is", aldus de voormalige SPD-minister gisteren, "mag zichzelf best wat gunnen. Dan kan hij af en toe ook anderen wat gunnen."

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger