Schröder wil 38 procent van de stemmen halen
Nieuws

Achtergrond - 8 september 2005

(8 september 2005) Kanselier Gerhard Schröder (SPD) wil bij de verkiezingen over tien dagen 38 procent van de stemmen halen. Dit zei hij vandaag naar aanleiding van de nieuwste peilingen van onderzoeksbureau Forsa. Daarin komt de SPD nu uit op 34 procent van de stemmen, een winst van 3 procent. De CDU verliest, waardoor CDU/CSU en FDP geen meerderheid meer hebben.

Schröder streeft ernaar "nu nog 4 procent erbij te krijgen in de komende tien dagen", zo zei hij in een interview vandaag op de Duitse nieuwszender n-tv. "Het maakt me niet uit waar de stemmen vandaan komen." Met die 4 procent extra heeft hij hetzelfde resultaat als bij de verkiezingen van 2002. Toen haalde de SPD 38,5 procent van de stemmen.

Volgens de meest recente peiling van onderzoeksbureau Forsa heeft de SPD na het tv-duel tussen Schröder en Merkel van afgelopen zondag 3 procent gewonnen. Voor het duel stonden de sociaal-democraten op 31 procent. De CDU verliest in deze peiling 1 procent en staat nu op 42. Omdat de FDP naar 6 procent daalde, zou een coalitie van CDU/CSU en FDP nu 48 procent van de stemmen hebben, 1 procent minder dan rood-rood-groen (SPD, Die Linkspartei en Die Grünen), die nu samen op 49 procent staan.

Schröder heeft een coalitie met Die Linkspartei echter categorisch uitgesloten zodat nu de meest waarschijnlijke coalitie er één is van CDU/CSU en SPD, de zogenaamde grote coalitie.

Ook een peiling van Institut Emnid laat zien dat de SPD duidelijk aan het inhalen is. Daar komt de partij uit op 32 procent. Deze peiling werd echter tussen 29 augustus en 5 september gehouden, dus daarin speelde het tv-duel van 4 september maar een kleine rol.

Schröder wint ook persoonlijk in de peilingen van Forsa op zijn rivaal Angela Merkel. Met in totaal 48 procent ligt de kanselier inmiddels 17 procent voor op de CDU-kanselierskandidaat. Vorige week was dat nog 14 procent.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger